Az EU ígérget a törököknek a vízummentesség kapcsán

Az Európai Unió „elhúzta a mézesmadzagot” Törökország előtt, mondván a fennmaradó feltételek teljesíthetőek “gyakorlati megoldásokkal.” Az ország már régóta a vízummentes utazásra törekszik a blokkon belül és továbbra is fenntartja, hogy megfékezi menekülthullámot.

Az Európai Bizottság állítása szerint a török kormánynak már csak hét követelménynek kell megfelelnie a 72-ből – beleértve a terrorizmusellenes jogszabályok szűkítését – azért, hogy gondtalanul utazhassanak az emberek Európába. Egy szerdai e-mail nyilatkozatban, Brüsszelben az EB azt mondta: arra törekszik, hogy „gyakorlati megoldásokat találjanak az együttműködésre Törökországgal, valamint hogy biztosítsa a szükséges jogszabályi és eljárási változtatásokat az ügyben”. A cél az, hogy Ankara „a lehető leghamarabb” megfeleljen minden feltételnek.

A politikai feszültségek a vízummentesség ügyében enyhültek, mióta megszületett a megállapodás, hogy az illegális bevándorlókat, akik Görögországnál belépnek az Unióba, visszatoloncolják a Törökországban létesített menekülttáborokba. Az elmúlt hetekben a török kormány jelezte, hogy továbbra is fenntartja menekültekkel kapcsolatos paktumot, még a vízummentességi jog nélkül is. A török tisztviselők viszont ehelyett azt mondták, hogy Ankara nem vesz részt semmi olyan tervben a jövőben, mely meggátolná a bevándorlók belépését az EU-ba, kivéve, ha a blokk megadja a vízummentességet az országnak.

A szerdai nyilatkozatban az EB azt mondta, a hat hónappal ezelőtti menekült-megállapodás a bevándorlók Törökországból Görögországba való átkelésének „hirtelen és folyamatos csökkenéshez” vezetett, és ígéretet tett arra, hogy felgyorsítják az EU által ígért pénzbeli támogatást, mely a paktum részét képezte. A teljes 6 milliárd eurós vállalásból 3 milliárdot idén és jövő évben kellene Törökországnak megkapnia.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Bloomberg

Friss hírek

Mínuszban indul a nap a tőzsdéken

Nagy indexcsökkenésre lehet számítani pénteken az európai tőzsdék nyitásakor, miután tegnap az Egyesült Államokban a kereskedés végén komoly eladási hullám bontakozott ki, a Dow Jones 313 ponttal, közel egy százalékkal csökkent, a technológiai szektort reprezentáló Nasdaq pedig 1,3%-kal került lejjebb.

Read More »

Boris Johnson belebukhat a buli-botrányba

A brit kormány egykori minisztereinek egyike is lemondásra szólította fel szerdán Boris Johnson miniszterelnököt, aki az utóbbi hetekben kormányfői megbízatásának eddigi legnagyobb politikai botrányába keveredett a koronavírus-járvány elleni szigorú korlátozások idején rendezett Downing Street-i bulik miatt.

Read More »

Leave a Reply