A Brexit után az EGT a brit pénzügyi szektor következő esélye

A legnagyobb brit közvélemény-kutató cég, a YouGov országos felmérésében külön-külön kérdezte az általuk preferált kereskedelmi partnerekről azokat, akik a brit EU-tagságról júniusban tartott népszavazáson a kilépésre, illetve a bennmaradásra voksoltak.

A két tábor véleménye gyökeresen különbözik. A Brexit-szavazók körében az EU a lehetséges kereskedelmi partnerek közül csak a 7. helyre került, az első helyen viszont Ausztrália áll, utána az Egyesült Államok, Kanada, Kína és Japán következik.

Az EU-tagságra szavazó brit választók 62 százaléka ugyanakkor az EU-val kötendő új kétoldalú kereskedelmi megállapodást helyezte a fontossági sorrend első helyére, Ausztráliára mindössze 26 százalékuk voksolt.

 

  • Véleménykülönbségek a kormányon belül is
A felmérés eredményének különös jelentőségét az adja, hogy sajtóértesülések szerint a brit kormányon belül is hasonló vita zajlik.

A Financial Times beszámolója szerint Philip Hammond pénzügyminiszter a fő szószólója annak, hogy Nagy-Britannia a Brexit után is őrizze meg hozzáférését az EU belső piacához, az EU-szkeptikus szárny – mindenekelőtt Boris Johnson külügyminiszter – azonban a „hard Brexitet” szorgalmazza, vagyis a teljes brit kivonulást az Európai Unió mellett az EU belső piacáról is.

Ennek pénzügyi kockázataira külföldről is folyamatosan figyelmeztetik a brit kormányt.

Jens Weidmann, a német jegybank elnöke a The Guardian című baloldali brit napilapnak adott interjúban kijelentette: a „hard Brexit” automatikusan azzal járna, hogy a londoni City pénzügyi szolgáltató szektorának vállalatai elveszítenék a passporting-jogokat, vagyis a kontinentális – főleg az euróövezeti – gazdaságokra kiterjedő pénzügyi szolgáltatásnyújtási engedélyüket.

Weidmann szerint ugyanis a passporting-jogok az uniós belső piachoz kötődnek, és automatikusan megszűnne hatályuk a londoni Cityben, ha Nagy-Britannia nem maradna az egységes EU-piac tagja. Ebben a helyzetben több pénzügyi intézmény is átértékelheti, hogy hol legyen a központi telephelye, Weidmann ugyanakkor még a teljes kilépés esetén sem várja, hogy a cégek tömegével hagynák el Londont.

  • EGT
Még egy esély azonban akadhat a passporting jogok megtartására, mégpedig akkor ha Nagy-Britannia kilép ugyan az Európai Unióból, de tagja marad az Európai Gazdasági Térségnek (European Economic Area), melynek az EU országokon kívül jelenleg Norvégia, Izland és Liechtenstein a tagjai.

Mivel azonban az EGT gyakorlatilag az unió egységes piacának a kiterjesztése politikai kötődés nélkül, a személyek szabad mozgásának kitételét is tartalmazza, a briteknek pedig ez az egyik fő ellenérvük az EU-ban maradással szemben.

Forrás: MTI / Bloomberg

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »