Új uniós biztosa van a briteknek

Támogatásáról biztosította csütörtöki plenáris ülésén Julian King uniós biztosi kinevezését az Európai Parlament.

A képviselők 394 igen szavazattal, 161 ellenében, 83 tartózkodás mellett járultak hozzá Julian King biztosi kinevezéséhez. A brit politikus a terrorizmus, a szervezett bűnözés és a kiberbűnözés elleni küzdelem összehangolásáért felelhet majd a brüsszeli testületben, ami eddig nem volt önálló tárca a bizottságban.

Sir Julian King

Sir Julian King

Kinget az EP hozzájárulását követően a tagállamok kormányait tömörítő tanács nevezi majd ki az Európai Bizottság tagjává. Őt még a David Cameron előző brit miniszterelnök vezette kormány javasolta a brüsszeli testületbe, miután Jonathan Hill bejelentette lemondását azt követően, hogy június 23-án a kilépés támogatói győztek az Egyesült Királyság uniós tagságáról tartott népszavazáson. Hill a pénzügyi szolgáltatások és piacok szabályozásáért és a tőkepiaci unió megteremtéséért felelt az Európai Bizottságban.

A tagság megszűnéséig a szigetország továbbra is az Európai Unió teljes jogú tagja, jogai és kötelezettségei változatlanok, a brit kormánynak ezért jogában állt új tagot jelölnie a bizottságba.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Az uniós biztosok hivatalosan nem hazájukat, hanem az EU egészének érdekeit képviselik, de fontos kapocsként is szolgálhatnak a brüsszeli testület és hazájuk között.

Forrás: MTI

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »