Még idén nulla közelébe csökkenhet a brit alapkamat

Ma nem módosította alapkamatát a Bank of England, de egyenes utalást tett arra, hogy még az idén újabb kamatcsökkentés következhet.

A brit jegybank monetáris tanácsa csütörtökön bejelentett egyhangú döntésével változatlanul hagyta a gazdaságélénkítő célú likviditásinjekció, vagyis a mennyiségi enyhítés keretösszegét is.

A Bank of England előző, augusztusi kamatdöntő ülésén 0,25 százalékos történelmi mélypontra csökkentette alapkamatát a több mint hét évig érvényben tartott 0,50 százalékról. A jegybank a múlt hónapban emellett 435 milliárd fontra (160 ezer milliárd forintra) emelte a mennyiségi enyhítésre fordítható állampapír-vásárlási keretet az addig kihelyezett 375 milliárd fontról, és külön tízmilliárd fontos eszközvásárlási programot is meghirdetett vállalati kötvényekre.

Az augusztusi enyhítési lépések előzményeként a brit gazdaság aktivitási és kockázati mutatói azt jelezték, hogy a piacokat és a reálgazdaságot komoly sokkhatásként érte a brit EU-tagságról júniusban tartott népszavazás eredménye.

A brit jegybank monetáris tanácsa a mostani kamatdöntéshez fűzött közleményében kiemelte, hogy a múlt havi enyhítési lépések a vártnál nagyobb mértékben hozzájárultak a brit befektetési termékek árfolyamának emelkedéséhez, emellett a rövid- és a hosszú távú piaci kamatok, valamint a vállalati kötvények kockázati felárai is érzékelhetően csökkentek, a monetáris tanács által a brit gazdaság hosszabb távú kilátásairól alkotott kép azonban nem változott.

A testület a közlemény szerint a novemberben esedékes új jegybanki előrejelzések összeállításhoz figyelembe veszi a júliusi zuhanás után visszalendülést mutató legutóbbi aktivitási adatokat, de ha a kilátásokról alkotott akkori véleménye jórészt megegyezik az augusztusi kamatcsökkentési döntéssel egy időben kiadott inflációs jelentés előrejelzéseivel, akkor a monetáris tanács tagjainak többsége várhatóan az alapkamat újabb csökkentésére voksol majd még az idén – áll a csütörtöki közleményben.

A Bank of England monetáris testületének megítélése szerint a jegybanki alapkamat alsó határa „zéró közelében, de annál kissé magasabban” lehet.

Paul Hollingsworth, a City egyik legnagyobb pénzügyi-gazdasági elemzőháza, a Capital Economics brit gazdasági elemzésekkel foglalkozó közgazdásza a Bank of England monetáris tanácsának csütörtöki állásfoglalását értékelő kommentárjában közölte: a ház azzal számol, hogy a brit jegybank monetáris testülete már novemberben 0,10 százalékra csökkenti tovább az alapkamatot.

Forrás: MTI

Friss hírek