Elektronikus szavazásról folyik a vita Ausztriában

Vita kezdődött az elektronikus szavazás bevezetéséről Ausztriában – számolt be az Ö1 osztrák közszolgálati rádió szerdán. A legtöbb ausztriai politikai párt nyitott az internetes szavazásról szóló párbeszédre.

Az Osztrák Néppárt (ÖVP) már régóta támogatja az elektronikus szavazás bevezetését a fiatalok szavazási hajlandóságának növelése érdekében. A frakcióvezető, Reinhold Lopatka szerint az interneten keresztül szavazók az utolsó pillanatig megfontolhatják, kire voksolnak, míg a levélben szavazóknak már napokkal a választás előtt meg kell hozniuk a döntést.

Az Ö1 szerint Ausztria nagyjából tíz éven belül kiépítheti az elektronikus szavazás rendszerét, amelynek feltétele egy központi választási névjegyzék létrehozása. A rádió emlékeztetett: 2009-ben az Osztrák Hallgatói Önkormányzat már próbálkozott az elektronikus szavazással, azonban akkor az alkotmánybíróság jogszerűtlennek ítélte az eljárást az átláthatóság hiánya miatt. Az ÖVP frakcióvezetője a rádiónak adott interjújában követendő példaként az észtországi szavazási rendszert említette.

Észtország az informatika vívmányait bevetve 2007-ben lehetővé tette a választók számára, hogy a voksolás napja előtt interneten leadják szavazatukat. Az elektronikus szavazáshoz egy speciális személyazonosító kártya szükséges, amely rögzíti a választó adatait, valamint azt, hogy élt állampolgári jogával. Az észt választópolgárok mobiltelefonjukon keresztül is voksolhatnak. A 2015-ös választáson a választópolgárok 33 százaléka élt az előzetes választás lehetőségével, azonban a választási részvétel nem emelkedett – hangzott el a rádióban.

A beszámoló emlékeztetett, hogy az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) a kellő átláthatóság miatt kifogásolta az internetes szavazás rendszerét.

Reinhold Mitterlerhner alkancellár a felvetést „érdekesnek” nevezte, azonban meglátása szerint ennek megvitatása jelenleg nem aktuális. „Most elsődlegesen a fennálló rendszerrel kell lebonyolítani az államfőválasztást, és csak ezután lehet beszélni a választójogi törvény megújításáról” – jelentette ki az alkancellár.

Az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) frakcióvezetője szerint a felvetés pusztán figyelemelterelés, hiszen először a levélszavazatok rendszerének reformjára van szükség. A Zöldek pártja kétkedik az átláthatóságban és a technikai megvalósíthatóságban is, indoklásuk szerint a szavazatok újraszámlálására nehezen lenne lehetőség.

Az elektronikus szavazásról a levélben kiküldött hibás szavazócédulák és az államfőválasztás elhalasztása miatt kezdődött vita. A belügyminiszter hétfőn jelentette be hivatalosan, hogy elhalasztják az államfőválasztás októberben megismétlendő második fordulóját. Indoklása szerint „technikai hiba”, vagyis számos hibás szavazócédula miatt „nem lehetséges a szavazás jogszerű és kifogástalan lebonyolítása”.

A voksolást azért kell megismételni, mert az alkotmánybíróság az FPÖ indítványa alapján megsemmisítette a májusi második forduló eredményét. Akkor a Zöldek által támogatott Alexander Van der Bellen szoros küzdelemben megelőzte a szabadságpárti jelöltet, Norbert Hofert.

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »