King: A Brexit ellenére együtt kell küzdenünk a terrorizmus ellen

Az Egyesült Királyság uniós kilépése (Brexit) ellenére a mostaninál jelentősen szorosabb együttműködésre van szükség a terrorizmus elleni küzdelem terén – hangsúlyozta hétfő este az új brit uniós biztosnak jelölt Julian King az Európai Parlament (EP) belügyi, állampolgári és igazságügyi bizottságának (LIBE) meghallgatásán.

King felszólalásában elmondta, hogy  éppen Nizzában volt júliusban a francia nemzeti ünnepen történt, 84 halálos áldozatot követelő terrortámadás idején, és “ez ráébresztette a terrorizmus valódi árára”. Kinget a bizottságon belül a terrorizmus, a szervezett bűnözés és a kiberbűnözés elleni küzdelem összehangolásával bíznák meg, azaz ő kapná meg a biztonsági unióért felelős portfóliót.

Hangsúlyozta, miközben egyesek úgy vélik, hogy a britek jövőbeli kiválása miatt nem tudná megfelelően ellátni a feladatát, ő meg van róla győződve, hogy “valódi hozzájárulásra” lenne képes a terrorizmus elleni harc területén. Mint mondta, kinevezése esetén szorosan együtt fog dolgozni az Európai Bizottság és az Európai Parlament illetékeseivel a biztonság megteremtését célzó erőfeszítések megkettőzése érdekében.

“A mai világban a tagállamok egyikének biztonsága egyenlő a tagországok mindegyikének biztonságával” – jelentette ki a biztosjelölt. “A nemzetbiztonság továbbra is a tagállamok kizárólagos felelőssége, a határokon átnyúló fenyegetések kezelése azonban egyedül nem megvalósítható” – tette hozzá. “Mindig is büszke voltam rá, hogy brit vagyok és arra is, hogy európai vagyok, és a kettő között nem látok ellentmondást” – jelentette ki végezetül King, hozzátéve, hogy bár ő ellenezte a kilépést, tiszteletben kell tartani a britek döntését.

A parlamenti képviselőcsoportok elnökeiből álló testület a bizottság ajánlása nyomán dönti el, hogy csütörtökön szavazásra bocsátja-e az eljárást az EP plenáris ülésén. Az új brit jelöltnek azonban még az Európai Unió másik 27 tagállamának jóváhagyását is meg kell kapnia ahhoz, hogy megkezdhesse munkáját. A kiválási folyamat lezárultáig az Egyesült Királyság továbbra is az Európai Unió teljes jogú tagjának számít, annak minden jogával és kötelezettségével, a brit kormánynak ezért jogában állt új tagot jelölnie a huszonnyolc tagú bizottságba.

Miközben az uniós biztosok hivatalosan az Európai Bizottságot és az unió érdekeit képviselik, a tagállamok gyakran kulcsfontosságú kapcsolattartókként tartják őket számon, akik bizonyos mértékben a bizottsági vitákon is támogathatják hazájuk kormányának az álláspontját. Így King jelentős szereplővé válhat az Egyesült Királyságnak az EU-val folytatott kiválási tárgyalásai során.

Korábbi cikkeink a Brexittel kapcsolatban:

Forrás: MTI

Felkapott hírek

Friss hírek