Szja-t csökkentenek a franciák a választás előtt

Jelentős adócsökkenést jelentett be a francia kormány pénteken, fél évvel a jövő tavaszi elnök- és parlamenti választások előtt.

Michel Sapin pénzügyminiszter tájékoztatása szerint az egymilliárd eurós személyijövedelemadó-csökkentés jövőre mintegy ötmillió középosztálybeli háztartást érint.

Az elmúlt két évben harmadik alkalommal csökkenti az szja-t a francia kormány, hogy „visszaadja a franciáknak annak az erőfeszítésnek egy részét, amelyet 2012-2013-ban kért tőlük” – fogalmazott a miniszter. A személyi jövedelemadó csökkentése 2014 óta eléri a 6 milliárd eurót.

Francois Hollande államfő, akinek a felmérések szerint nincs sok esélye arra, hogy újraválasszák elnöknek, májusban beszélt arról, hogy újabb adócsökkentés várható, amennyiben azt a költségvetési mozgástér lehetővé teszi. Akkor azt mondta, hogy GDP-arányosan legalább 1,7 százalékos gazdasági növekedésre van szükség az adócsökkentéshez. Az első negyedévi 0,7 százalékos növekedést követően azonban tavasszal a gazdaság stagnált, és az előrejelzések szerint az elmúlt másfél év terrortámadásai és a Brexit miatti bizonytalanságok következtében 2017-ben sem várható javulás.

A pénzügyminiszter megerősítette, hogy a jövő évi költségvetési törvényben a kis- és középvállalatok társasági adója 28 százalékra csökken a jelenlegi 33,3 százalékról.

A kormány mindent megtesz, hogy feledtesse a mandátuma elején bevezetett adóemeléseket, ugyanakkor a költségvetési egyensúly megtartását is szem előtt kívánja tartani.

A pénzügyminiszter jelezte, hogy az adócsökkentések ellenére a kormány be tudja tartanai Brüsszelnek tett ígéretét, miszerint jövőre 2,7 százalékos lesz a GDP-arányos költségvetési hiány.

Forrás: MTI

Friss hírek