Brexit: egyre kisebb a recesszió kockázata

Londoni pénzügyi elemzők szerint a legutóbbi üzleti felmérések és reálgazdasági aktivitási adatok arra vallanak, hogy a brit gazdaság meglehetősen ellenállónak bizonyult a Brexit-sokkal szemben, és így a korábban gondoltnál kisebb a recesszió kockázata.

Az Oxfordi Egyetem Londonban működő gazdasági elemzőrészlege, az Oxford Economics szakértői a brit EU-tagságról tartott népszavazás óta heti rendszerességgel tesznek közzé „recessziófigyelő” gyorselemzéseket. Pénteken ismertetett új összeállításukban felidézték, hogy például a szolgáltatási szektor aktivitását mérő beszerzésimenedzser-index (BMI) a múlt hónapban soha nem tapasztalt ütemben emelkedett.

Az Oxford Economics elemzői az IHS Markit pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató csoport és a brit vállalati szektor beszerzési aktivitását mérő intézet (Chartered Institute of Procurement & Supply, CIPS) legutóbbi felmérésére utaltak. Az IHS Markit-CIPS adatsor szerint a brit hazai össztermék (GDP) 80 százalékát adó szolgáltatási ágazat BMI-jelzője augusztusban 5,5 ponttal 52,9-re emelkedett vissza, miután júliusban, a népszavazás utáni sokk hatására 4,9 ponttal 47,4-re, 89 havi mélypontra zuhant.

Az augusztusi emelkedés a legnagyobb volt havi összevetésben azóta, hogy a Markit húsz évvel ezelőtt elkezdte ennek az aktivitási jelzőszámnak a rendszeres közlését.

Az IHS Markit-CIPS felmérés a brit gyáriparban is hasonló ütemű élénkülést jelzett augusztusra. A brit feldolgozószektor BMI-mutatója a múlt hónapban 53,3-ra emelkedett, miután júliusban 48,3-ra zuhant.

Az 50 feletti BMI-indexek a vizsgált szektorok aktivitásának erősödését jelzik, az 50 alatti értékek visszaesésre utalnak.

Az Oxford Economics londoni elemzői pénteki helyzetértékelésükben mindehhez hozzávették, hogy az elmúlt időszakban a piacokon is viszonylagos nyugalom honol, a font árfolyama gyakorlatilag nem mozdul, és a brit állampapír-hozamok kissé emelkedtek, tükrözve, hogy a vártnál jobb aktivitási adatok nyomán a piac most már kisebb eséllyel árazza a Bank of England – a brit jegybank – további monetáris enyhítésének esélyét.

Az Oxford Economics elemzői mindezek alapján közölték: az eddigi 30 százalék helyett most már csak 25 százalékra taksálják annak kockázatát, hogy a brit gazdaság recesszióba kerül.

Egy másik nagy londoni pénzügyi-gazdasági elemzőház, a Capital Economics pénteki helyzetértékelésében szintén arra a következtetésre jutott, hogy „egyre valószínűbb” a teljes körű recesszió elkerülése a brit gazdaságban.

A ház elemzői szerint nincs igazuk azoknak a piaci szereplőknek, akik a javuló gazdasági adatok láttán elhamarkodott lépésnek tartják a Bank of England nemrég bejelentett monetáris enyhítési lépéseit.

A Capital Economics elemzői szerint ugyanis valószínűleg éppen a brit jegybank gyors reakciója volt az egyik tényezője a reálgazdasági aktivitási adatok látványos javulásának az első sokk után, és a monetáris enyhítés is hozzájárult ahhoz, hogy várhatóan elkerülhető lesz a mély recesszió a brit gazdaságban. A ház elemzőinek jelenlegi előrejelzése az, hogy a Bank of England novemberben még tovább, 0,10 százalékra csökkenti alapkamatát.

A Bank of England monetáris tanácsa augusztusban 0,25 százalékos történelmi mélypontra csökkentette alapkamatát a több mint hét évig érvényben tartott 0,50 százalékról, amely szintén mélységi rekord volt. A jegybank emellett 435 milliárd fontra (160 ezer milliárd forintra) emelte a gazdaságélénkítő célú likviditásinjekció, vagyis a mennyiségi enyhítés keretösszegét az addig kihelyezett 375 milliárd fontról.

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »