Donald Trump pálfordulása

A republikánus elnökjelölt teljesen új hangot ütött meg legutóbbi, detroiti kampánybeszédében. Trump az elnökválasztási verseny során először tartott beszédet egy afroamerikai keresztény gyülekezet templomában. A szokásos botrányos kijelentések helyett „egy új polgárjogi mozgalmat” sürgetett és azt állította, ő a legalkalmasabb Detroit újjáépítésére.

„Azért vagyok ma itt, hogy meghallgassalak Benneteket és remélem, a jelenlétem segíteni fog, hogy merjétek hallatni a hangotokat. Teljes mértékben megértem, hogy az afroamerikai közösség szenved a diszkriminációtól és hogy sok rossz dolog van, amit még jóvá kell tenni. Mindenki számára gyümölcsözővé szeretném változtatni Amerikát.”

Beszédében az oktatást és a gazdasági lehetőségeket állította a középpontba. Nagyon szomorú dolognak nevezte, hogy rengeteg tehetséges afroamerikai fiatal nem tudja kihasználni az Egyesült Államokban elérhető lehetőségek tárházát. Továbbá hangsúlyozta, hogy mindenkinek biztosítani kellene a színvonalas oktatáshoz való jogot, valamint egy olyan munkát, amit igazán szeret és ami ugyanakkor jól fizet.

Keith Owens, a Michigan Chronicle szerkesztője szkeptikusan nyilatkozott Trump próbálkozásáról: „Csak azért, mert Mike Tyson barátja és Omarosa neki dolgozik, még nem lesz vonzóbb a feketék számára. Trump továbbra is a negatív érzelmekre és a félelemre épít. Csak arról beszélt, hogy mi a rossz, megoldást nem kínált fel a problémákra.

Trump az elmúlt években semmit sem tett a fekete szavazókért, szemben Hillary Clintonnal, aki már az 1970-es években is nyilvánosan kiállt az afroamerikai közösség mellett. A republikánus elnökjelölt ezt a hátrányt próbálja most behozni, ám valószínűleg túl későn.

  • Korábbi cikkeink a témában:

Forrás: Politico/Reuters

Friss hírek