WEB 2.0 és a videós tartalomgyártás – 1. rész

A web 2.0 kifejezés olyan internetes szolgáltatások gyűjtőneve, amelyek elsősorban a közösségre épülnek, azaz a felhasználók közösen készítik a tartalmat vagy megosztják egymás információit. Ilyen webkettes szolgáltatás a Facebook, Twitter, Instagram, YouTube, Google Videos, stb. 

Ricky Dilon 24 éves, tüskésre állított fehérített hajával és színesre festett körmeivel fiatalabbnak néz ki. Körülbelül 3 millió követője van a YouTube-on, ahol elmondása szerint a specialitása „viccesen reagálni dolgokra”. A könnyed videóinak olyan címeket ad, mint „3 fiú, 26 pozíció” – ami egyáltalán nem az, aminek elsőre hangzik. Ez Dillon és két barátja, akik eltorzítják magukat az ABC betűk alakjaikra és csak ennek a videónak 1,2 millió megtekintése van. A srác 2009-ben indította a csatornáját és elmondása szerint csak ezt a felületet használja, még sosem próbálta ki a Facebook Live-ot vagy a Twitter Periscope alkalmazást.

Forrás: YouTube

Forrás: YouTube

 

Dillon legstabilabb bevételi forrása a YouTube AdSense, amelyet a Google 2007-ben indított és melyből több millió videókészítőnek van jövedelme. A legtöbb bevétele viszont a szponzorált videók gyártásából származik.

Néhány évvel ezelőtt őrültségnek hangzott, hogy a közösségi média vállalatok fizessenek valakinek azért, mert népszerű az oldalaikon: az alapötlet az volt, hogy mindenki ingyenesen használhatja a felületeket, cserébe megadják az adataikat, amit a későbbiekben reklám targetálásra tudnak felhasználni. Az utóbbi időben a Facebook / Instagram és a Twitter újragondolta az üzleti modelleket, elkezdtek nyitni a minőségibb videós tartalmak felé és megpróbálják a kíváncsiskodókat távol tartani a YouTube-tól. A Facebook és a Twitter rájött, hogy ha a legnagyobb és legelkötelezettebb közönséget szeretné, akkor egyedi videós tartalomra van szükségük, ami azt jelenti, hogy az alkotókkal meg kell osztani a reklámokból származó bevételt.

„A nap végére mindig az derül ki, hogy a tartalom készítői tartják ellenőrzés alatt az elkötelezettséget. Minél több tartalmat töltenek fel, annál nagyobb az oldal iránti elkötelezettség, annál többet fognak a felhasználók is posztolni.” – mondta Krishna Subramanian, akinek a Captiv8 nevű cége összeköti ezeket a tartalomgyártókat a márkákkal.

A cél az, hogy a legnézettebb videóid legyenek, ugyanakkor egyensúlyban kell tartani az ártalmatlan hirdetéseket az oldalon, így mindenki keres a megjelenésen. A Facebook és Twitter azt szeretné, hogy a világ Ricky Dillonjai az ő platformjaikra töltsék fel az eredeti, szponzor nélküli videóikat – a kérdés csak az, hogy hova kerülnek majd a reklámok.

A közösségi vállalatoknak ugyanakkor figyelembe kell venniük a szponzorált hozzászólásokat is, amikből nem látnak egy fillért sem. Mivel ezeknek a posztoknak a megjelenését nem tudják megakadályozni, próbálják meggyőzni a tartalomgyártókat, hogy bélyegezzék ezeket a hozzászólásokat, mint reklámok. Egy másik lehetőség, hogy a hirdetett posztok mögötti márkákat keresik meg és fizettetnek velük a posztért, de ez egy bonyolult dolog: boldoggá kell tenni a hirdetőt, hogy ne menjen máshova, ugyanakkor kontroll alatt kell tartani a szponzorált tartalmat.

A következő részben tovább boncolgatjuk, hogy a nagy közösségi hálózatok hogyan szeretnének bevételt generálni a videós tartalmakból.

Forrás: Bloomberg/Telegraph/Kitekintő

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »