Rendezi kusza nyugdíjrendszerét Csehország

Hatvanöt év lesz a nyugdíjkorhatár Csehországban – hosszú viták után ebben állapodott meg a kormánykoalíció három pártja csütörtökön Prágában.

Csehországban eddig nem volt meghatározva a konkrét nyugdíjkorhatár, a 2011 júniusában elfogadott úgynevezett kis nyugdíjreform szerint a nyugdíjkorhatár fokozatosan emelkedett, amit az akkori jobbközép kormány a növekvő élettartammal magyarázott.

A 2011-es törvénymódosítás gyakorlatilag az 1955 után született nőket és az 1965 után született férfiakat érintette, mindkét nem számára az eddigi rendszer szerint 2041-ben egységesen 70 év lett volna a nyugdíjkorhatár.
A korábban születettekre érvényes, hogy az 1936-ban születettek 60 évesen mehettek nyugdíjba, minden későbbi születési évvel a nyugdíjbamenetel lehetséges ideje két hónappal nőtt.

Roman Sklenák, a Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) frakcióvezetője szerint a törvénymódosítást, amelyet a szakszervezetek már régóta követelnek, a kormány már jövő hétfőn megvitatja és jóváhagyja.

Michaela Marksová népjóléti miniszter abszurdnak nevezte, hogy Csehország az Európai Unió egyetlen olyan tagállama, amelyben eddig nem volt hivatalosan meghatározva a nyugdíjkorhatár.

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »