Aláírták az új koalíciós szerződést a szlovákiai kormánypártok

Új koalíciós szerződést írt alá csütörtökön Pozsonyban három kormánypárt, az Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD), a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) és a magyar-szlovák Most-Híd.

Eddigi negyedik partnerük, a Háló (Siet) azért vált ki a koalícióból, mert parlamenti jelenléte az eredeti tíz képviselőről két képviselőre csökkent, és a párt a megszűnés szélére került. A három kormánypárt elnöke – Robert Fico, Andrej Danko és Bugár Béla – a dokumentum aláírása után külön-külön nyilatkozatot tett.

Robert Fico kormányfő hangsúlyozta, hogy a márciusi parlamenti választások után elfogadott kormányprogram prioritásai nem változnak. „Az elmúlt néhány hónap alatt a koalíció megmutatta, hogy képes profi szinten dolgozni. Ez a kormánykoalíció képes az állam irányítására, és nincs alternatívája” – jelentette ki a miniszterelnök. Úgy vélte: az ellenzék csak káoszt és gyűlöletet szít, és az nem lehet a felelős kormányzás alternatívája.

Andrej Danko, az SNS és a szlovák parlament elnöke szintén méltatta a kormánykoalíció tevékenységét, és örömét fejezte ki, hogy olyan politikusokkal dolgozhat együtt, mint Robert Fico és Bugár Béla. Hasonlóan a kormányfőhöz Danko is élesen bírálta a parlamenti ellenzéket. Bugár Béla, aki a legrövidebb nyilatkozatot tette, azt mondta, hogy a jelenlegi kormánykoalíció kialakítása „az egyetlen lehetséges helyes döntés volt”. Kijelentette, hogy a Most-Híd parlamenti frakciójának megerősödése komoly kihívás a pártnak, aminek meg akar felelni. A hármas kormánykoalíciónak a változások után továbbra is 81 képviselője van a 150 tagú parlamentben.

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »