Brexit: tovább tart a szenvedés

A londoni pénzügyi központ feladta arról szóló reményeit, hogy Nagy-Britannia EU-ból való várható kilépése után is univerzális hozzáférése lesz az unió egységes belső piacához, és inkább arra törekszik, hogy a Svájcéhoz hasonló, de szorosabb megállapodások szülessenek a különböző szektorok számára.

A Financial Times pénteki értesülése szerint a City és a kormányzat képviselői szeptemberben mutatják be elképzeléseiket a Theresa May miniszterelnök vezette Brexit-bizottságnak. A lap úgy tudja, a pénzügyi központ politikai és gyakorlati okokból elvetette a Norvégiához hasonló kapcsolatrendszer kialakítását az Európai Unióval, és helyette, Svájchoz hasonlóan, egyedi megállapodásokat szorgalmaz. Norvégia tagja az EU egységes belső piacának, de nincs beleszólása a döntéshozatalba, és el kell fogadnia a munkaerő és a szolgáltatások szabad áramlását, valamint hozzá kell járulnia a támogatásokhoz.

„A lehető legszélesebb körű kétirányú piaci hozzáférésre van szükség” – hangsúlyozta a brit bankszövetség (BBA) vezetője. Anthony Browne szerint mindkét félnek fontos, hogy megvalósuljon ez a fajta együttműködés, „az Európai Unió tagállamainak ugyanis nem érdeke, hogy elvágják magukat a legjelentősebb pénzügyi központjuktól, főként olyan időkben, amikor mindannyian a gazdasági növekedés fellendítésére törekednek”.

A szakember emlékeztetett arra, hogy az úgynevezett passporting, vagyis a pénzügyi szolgáltatók tevékenységének engedélyezése révén a Svájc és az EU közötti kereskedelmi megállapodások kétirányú teljes hozzáférést biztosítanak egyes szektorok, például az életbiztosítás számára. Anthony Browne szerint ráadásul mivel az Egyesült Királyság lesz az EU legnagyobb exportpiaca, a szigetországnak a svájcinál előnyösebb megállapodást kellene kialkudnia.

A Financial Times értesülése szerint a brit kormány az év vége előtt nem ismerteti hivatalos tárgyalási stratégiáját, Theresa May azonban szeretné, ha az informális álláspontok már korábban kialakulnának, hogy megismerhesse Skócia, Észak-Írország és Wales, illetve Brüsszel véleményét.

A City egyik legkomolyabb aggodalma a pénzügyi szektort illetően az, hogy az Egyesült Királyság új kereskedelmi megállapodás nélkül lép ki az Európai Unióból, és így egyik pillanatról a másikra elvész a hozzáférése az egységes belső piachoz. Ennek elkerülésére egyesek átmeneti megállapodás kidolgozását javasolják.

A pénzügyi központ javaslatán dolgozó szakemberek hangsúlyozni fogják, hogy ha a Nagy-Britannia és az EU közötti új megállapodás azonnal életbe is lép, a citybeli intézményeknek akkor is időre lesz szükségük szolgáltatási struktúrájuk és számítástechnikai rendszereik frissítéséhez.

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »