Felülvizsgálják az uniós-török menekültügyi megállapodást

A törökországi puccskísérlet után elindult folyamatok miatt felülvizsgálatra szorul a menekültválság közös kezeléséről kötött EU-Törökország megállapodás – mondta a német kormány emberi jogi megbízottja egy keddi lapinterjúban.

A megállapodás előfeltétele a jogállamiság érvényesülése, ez azonban Törökországban „jelenleg nem biztosított”, ezért „helytelen, ha kiszervezünk jogállami döntéseket” Törökországba – mondta Bärbel Kofler a Madsack német médiacsoport regionális lapjai közös szerkesztőségének (RedaktionsNetzwerk Deutschland – RND) adott interjúban.

A szociáldemokrata párt (SPD) politikusa hangsúlyozta, hogy „az aktuális törökországi fejlemények fényében újra kell értékelni az EU-Törökország menekültügyi megállapodást„.

Az EU és Németország nem teheti meg, hogy nem vesz tudomást arról, hogy „az afgánok, irakiak és irániak menedékjogi kérelmeit nem jogállami szabályok alapján dolgozzák fel Törökországban„- tette hozzá.

Törökország ugyan sok erőfeszítést tett a területén tartózkodó hárommillió szír állampolgár ellátásáért, és helyes, hogy az EU és Németország pénzügyi támogatást nyújt ehhez, de a megállapodás számos eleme „nem működik”, így például szíriai menekültek „elenyészően csekély” számban utazhattak be legális úton Törökországból az EU-ba.

Mindennek alapján a német kormánynak át kell gondolnia, hogy milyen más megoldásokat lehet alkalmazni. Szóba jöhet például a közel-, és a közép-keleti térségben működő nagykövetségek kapacitásának növelése, hogy a menedéket kereső emberek ezeken a külképviseleteken nyújthassák be kérelmüket – mondta az emberi jogi kormánymegbízott.

Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter a Frankfurter Allgemeine Zeitung című német lapban hétfőn kijelentette, hogy ha az EU nem szünteti meg a vízumkötelezettséget, Törökország „arra kényszerül”, hogy elálljon a menekültügyi megállapodástól. Aláhúzta, hogy az ankarai kormány konkrét menetrendet akar látni. „Ez jelentheti október elejét vagy közepét is – de a dátum lefektetését várjuk” – mondta.

Az uniós vízummentesség csak akkor jár, ha a török fél mind a 72 feltételt teljesítette, engedményről nem lehet szó – hangoztatta Berlinben Wolfgang Boschbach CDU-s parlamenti (Bundestag) képviselő.

A megállapodás szerint vissza kell küldeni a Törökországból a görög szigetekre március 20. óta érkezett, a görög hatóságok által elutasított menedékkérőket és a menedékjogi kérelem benyújtásától elzárkózó illegális határátlépőket. Uniós tagországok cserébe a tehermegosztás jegyében – egy egyelőre 72 ezer fős kontingens erejéig – legális úton átvesznek Törökországtól ugyanannyi szíriai menekültet, amennyit a görög szigetekről visszaszállítanak Törökországba.

A megállapodás arról is rendelkezik, hogy felgyorsítják a Törökországgal szembeni uniós vízumkötelezettség feloldásáról 2013-ban kezdett tárgyalásokat. Az eredeti tervek szerint júliusban vezették volna be a vízummentességet, de Ankara nem teljesítette az EU 72 feltételének mindegyikét.

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »