Fokozódik az uniós-török ellentét

Törökországon múlik, hogy állampolgárai megkapják-e az uniós vízummentességet, és Európa semmiképp nem hagyhatja zsarolni magát – mondta hétfőn Rostockban a német alkancellár azzal kapcsolatban, hogy a török külügyminiszter jelezte, országa felmondhatja a menekültválság közös kezeléséről kötött EU-Törökország megállapodást, ha az EU legkésőbb októberig nem vezeti be a török állampolgároknak ígért vízummentességet.

Sigmar Gabriel hangsúlyozta: a „menekültek bevándorlásának” ügyében „szükség esetén elég erősek vagyunk ahhoz, hogy nehéz időket is átvészeljünk”. Törökország elindult a halálbüntetés visszaállítása felé, és ezzel „olyan drasztikusan távolodik Európától, hogy végül fölösleges lesz folytatni az (uniós) csatlakozási tárgyalásokat” – tette hozzá a szociáldemokrata párt (SPD) elnöke rostocki látogatásán tett sajtónyilatkozatában.

A koalíciós társ jobboldali CDU/CSU is bírálta Ankarát. Az uniós vízummentesség csak akkor jár, ha a török fél mind a 72 feltételt teljesítette, engedményről nem lehet szó – hangoztatta Berlinben Wolfgang Boschbach CDU-s parlamenti (Bundestag) képviselő. A bajor CSU főtitkára, Andreas Scheuer pedig Münchenben azt mondta, hogy a feltételekről nem lehet „bazári” alkudozást folytatni, akkor sem, ha az „Erdogan-féle új Törökország stílusjegye a fenyegetés és az ultimátum”.

Martin Schäfer külügyi szóvivő Berlinben a kormányszóvivői tájékoztatón azt mondta, hogy a vízummentességgel kapcsolatban nem lehet határidőt kijelölni, mert a bevezetésről csak abban a „politikai pillanatban lehet szó, amikor mindkét fél úgy látja, hogy valamennyi feltétel teljesült”.

A belügyminisztérium szóvivője, Tobias Plate arra a kérdésre, hogy fölerősödhet-e ismét a menekülthullám, ha Törökország felmondja a megállapodást, azt mondta, hogy ez elképzelhető, de a tárcának nincsenek előrejelzései erre az esetre. Az viszont az utóbbi hónapok adataiból kitűnik, hogy szíriai és iraki állampolgárok nem érkeznek nagyobb számban menedékkérőként új útvonalon, Észak-Afrika felől az EU területére, amióta zárva van a balkáni migrációs útvonal és életbe lépett az EU-Törökország megállapodás – tette hozzá.

Az EU a megállapodás alapján eddig 849 szíriai menekültet vett át Törökországból, közülük 294-et Németország fogadott be – mondta a szóvivő.

Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter a Frankfurter Allgemeine Zeitung című német lapban hétfőn kijelentette, hogy ha az EU nem szünteti meg a vízumkötelezettséget, Törökország „arra kényszerül”, hogy elálljon a menekültügyi megállapodástól. Aláhúzta, hogy az ankarai kormány konkrét menetrendet akar látni. „Ez jelentheti október elejét vagy közepét is – de a dátum lefektetését várjuk” – mondta.

A megállapodás szerint vissza kell küldeni a Törökországból a görög szigetekre március 20. óta érkezett, a görög hatóságok által elutasított menedékkérőket és a menedékjogi kérelem benyújtásától elzárkózó illegális határátlépőket. Uniós tagországok cserébe a tehermegosztás jegyében – egy egyelőre 72 ezer fős kontingens erejéig – legális úton átvesznek Törökországtól ugyanannyi szíriai menekültet, amennyit a görög szigetekről visszaszállítanak Törökországba.

A megállapodás arról is rendelkezik, hogy felgyorsítják a Törökországgal szembeni uniós vízumkötelezettség feloldásáról 2013-ban kezdett tárgyalásokat. Az eredeti tervek szerint júliusban vezették volna be a vízummentességet, de Ankara nem teljesítette az EU 72 feltételének mindegyikét.

Forrás: MTI

Friss hírek

www.szallerbeckmotor.hu

Megfontoltan két keréken (x)

A motorozás sokaknak a szabadság megtestesítője. E tevékenység által ki tudnak lépni a szürke hétköznapokból, amelyek zsúfolásig vannak szabályokkal és határokkal. Épp ezért könnyű átesni a ló túloldalára, és túl hevesen hajszolni a szabadság érzését két keréken.

Read More »