Obama átadná a stafétabotot Clintonnak

Barack Obama volt a demokrata konvenció harmadik napjának fő szónoka. Beszédében aktívan támadta a másik párt rivális jelöltjét, miközben teljes mellszélességgel kiállt az elnöki öröksége biztosítékának tartott Hillary Clinton mögött.

Obama beszédét nagy várakozás előzte meg, és amikor az elnök megjelent a konvenciónak helyet adó sportarénában, az emberek – a felfokozott várakozásnak köszönhetően is – üdvrivalgásban törtek ki, és azt skandálták: „igen, megcsinálhatjuk!” (Yes, we can!). Ez volt a jelenlegi elnök nyolc évvel ezelőtti kampányának jelszava.

Beszédében Obama hosszasan támadta Clinton republikánus vetélytársát, Donald Trumpot. Fenyegetőnek nevezte Trump esetleges elnökké választását, úgy fogalmazva, hogy a republikánus elnökjelölt álláspontjai nem is csak a politikai spektrum másik oldalán helyezkednek el, hanem egyenesen egy egészen külön spektrumon találhatók.

„Ez a választás nemcsak pártok vagy politikák közötti választás lesz, hanem döntés arról, hogy milyenek vagyunk mi, és hogy továbbra is hűek akarunk-e maradni a nagy amerikai hagyományokhoz” – fogalmazott az elnök. Megismételte, hogy Trump Clevelandben megfogalmazott mondandója Amerikáról „pesszimista vízió egy olyan országról, ahol egymás ellen fordulunk”.

„Arra apellál, hogy ha elég embert elijeszt, akkor elég szavazatot szerezhet, hogy megnyerje a választást” – mondta Obama. „De – tette hozzá – „ez egy újabb fogadás, amelyet Donald Trump el fog veszíteni”. Az elnök ezután azt fejtegette, hogy Trump nem sokra tartja az amerikaiakat, akik pedig egyáltalán nem törékenyek és félősek, és erejüket nem abból nyerik, hogy jön egy önjelölt megmentő, aki megígéri, hogy majd ő egyedül rendet tesz.

Kitért Donald Trump ellentmondásosnak tartott külpolitikai állásfoglalásaira is. „Összemelegszik Putyinnal, dicséri Szaddám Huszeint, és azt mondja a NATO-szövetségeseknek, akik 2001. szeptember 11-e után mellettünk álltak, hogy többet kell fizetniük, ha azt akarják, hogy megvédjük őket. Nos, Amerika ígéretei nem járnak árcédulával. Mi betartjuk a kötelezettségeinket” – fogalmazott Obama.

„Bárki, aki az értékeinket fenyegeti, legyen az fasiszta, kommunista, dzsihadista, vagy éppen itteni demagóg – mindig elbukik a végén” – mondta Trumpnak üzenve.

obama

Fotó: Reuters

Az elnök hosszasan méltatta Hillary Clintont. Mint fogalmazott: „Soha nem volt még olyan férfi vagy nő, sem én, sem Bill, aki Hillary Clintonnál alkalmasabb lett volna arra, hogy az Egyesült Államok elnökeként szolgáljon”. Obama emlékeztette a jelenlévőket, hogy külügyminiszterként Hillary Clinton milyen határozottan és keményen kiállt az al-Kaida terrorszervezet vezetője, Oszama bin Laden elleni akció folytatása mellett, milyen mértékben vett részt az Ovális Irodában hozott politikai döntések meghozatalában és hogy mennyire kitartó politikus.

„Kész vagyok átadni a stafétabotot”– mondta a végén, majd pedig a színpadra érkező Clintonnal egymást átkarolva integettek az ujjongó delegáltaknak.

  • Korábban írtuk:

Forrás: MTI/Independent

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »