Trump „szenzációhajhász és zsebtolvaj” a demokraták szerint

Michael Bloomberg, New York volt polgármestere szerint Donald Trump destruktív gazdasági vezető és olyan, mint egy zsebtolvaj. Joe Biden amerikai alelnök pedig oktalan szenzációhajhásznak és az amerikai nemzetbiztonságra veszélyesnek bélyegezte a demokraták philadelphiai konvencióján.

Michael Bloomberg beszéde

New York város háromszor megválasztott volt republikánus polgármestere a demokraták konvencióján szólalt fel. Igaz, beszédében elöljáróban leszögezte, hogy volt már republikánus is, és demokrata párti is, de ezúttal függetlenként beszél, mert rájött, hogy egyetlen párt politikusainak „sincs a zsebében a bölcsek köve”.

A milliárdos Bloomberg erőteljesen támadta a szintén milliárdos Trumpot, a republikánusok elnökjelöltjének a gazdasági életben eddig elért eredményeit, s kétségbe vonta, hogy van-e alapja Trump azon ígéretének, miszerint az üzleti életben szerzett tapasztalatait jól kamatoztathatja majd a Fehér Házban.

Bloomberg – aki a tavasszal még habozott, hogy maga is rész vegyen-e független elnökjelöltként a választási küzdelemben – csak rombolásra képes gazdasági vezetőnek minősítette Trumpot, és zsebtolvajnak nevezte őt. „Karrierje során Trump jól dokumentálhatóan csődök sorát, peres eljárások ezreit, dühös részvényeseket, magukat becsapottnak érző alvállalkozókat és kifosztott, illúziójukat vesztett fogyasztókat hagyott maga után” – fogalmazott Bloomberg. Hozzátette: „Trump azt mondja, úgy akarja irányítani a nemzetet, ahogyan az üzleteit. Isten segítsen meg minket”.

bloomberg

Michael Bloomberg – Fotó: Reuters

„Időnként nem értek egyet Hillaryvel, de bármilyen nézetkülönbségek legyenek is közöttünk, azért jöttem ide, hogy kimondjam: félre kell tennünk nézetkülönbségeinket az ország érdekében, s fel kell sorakoznunk azon elnökjelölt mögött, aki képes vereséget mérni egy veszélyes demagógra” – hangsúlyozta Michael Bloomberg. Hozzátette: való igaz, hogy az üzleti élet szereplői pragmatizmust vihetnek a politika világába, de ez Trumpra nem vonatkozik, mert szerinte a republikánus elnökjelölt nem megoldja a problémákat, hanem ő maga gerjeszti őket. Bloomberg kitért Trump globalizáció-ellenesnek látszó retorikájára, a szabadkereskedelemről és a bevándorlásról vallott nézeteire is.

„Trump azt mondja hogy megbünteti azokat a a vállalkozókat, akik Mexikóba vagy Kínába viszik a termelést, ugyanakkor az általa forgalmazott ruhákat a tengerentúlon, éhbérért dolgozókkal készítteti” – mondta Bloomberg, és elmondta azt is, hogy miközben Trump arról szónokol, hogy az amerikaiaknak kell ismét munkát adni, ő a vízumrendszert kihasználva külföldi idénymunkásokat foglalkoztat, éhbérért. „Az igazat megvallva, Donald Trump képmutatással van a legjobban megáldva” – húzta alá Michael Bloomberg.

Joe Biden beszéde

„Ennek a nemzetnek a történetében soha, senki nem volt még, aki ilyen kevés tudással rendelkezett volna vagy ilyen kevéssé lett volna felkészült nemzetbiztonsági kérdésekben” – fogalmazott az alelnök, akinek szavait többször is kitörő ovációval fogadták a csarnokban. Hangsúlyozta: „Nem választhatunk meg olyan embert, aki kihasználja félelmeinket az Iszlám Államtól vagy más terroristáktól, akinek semmiféle elképzelése sincs arról, hogyan óvja meg a biztonságunkat, aki magáévá teszi ellenségeink taktikáját, kínzást alkalmazna és vallási türelmetlenséget hirdet„. Fontosnak tartotta leszögezni azt is, hogy „mi nem ilyenek vagyunk, ez a mi értékrendünk elárulása”.

biden

Joe Biden alelnök – Fotó: Reuters

„Trump cinizmusának nincsenek határai, fogalma sincs arról, hogy milyen a középosztály és milyen gondokkal küszködik, és nem más, mint egy nagy halandzsagép.” Ezzel szemben Hillary Clinton-t okosnak, keménynek és szenvedélyesnek nevezte. 

Bident egyébként a felesége, Jill Biden „vezette fel”, és a beszéd előtt bemutattak egy párperces videót is a 73 éves politikus több évtizedes karrierjéről. A beszéd után a first lady, Michelle Obama, Twitter-üzenetben gratulált Bidennek, és azt írta: „Joe, köszönet neked és Jillnek mindazért, amit az országért tettetek”.

  • Korábbi cikkeink a témában:

Forrás: MTI/Reuters

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »