Erdogan: Európának nem kellene beleavatkoznia az ügyeinkbe

Az Európából érkező negatív kritikák nem fogják megállítani az államfő által szükségesnek ítélt megtorlást. Ám Oroszország és az Egyesült Államok felé békülékenyebb hangnemben beszélt.

„Az Európai Unió nem az egész világ” – mondta Erdogan egy interjúban, közvetlenül a három hónapos rendkívüli állapot bejelentése előtt. „Ez csak 28 ország véleménye. Az USA-ban van halálbüntetés, ugyanúgy, ahogy Oroszországban és Kínában is.”

Az EU vezetői kijelentették, hogy amennyiben Törökország visszahozza a halálbüntetést, az ország soha nem lehet az Unió tagja, valamint éles kritikákkal illették a puccskísérlet utáni tisztogatást. Erdogan szerint az állam csak a „munkáját végezte” a tömeges letartóztatások során és azt üzente Jean-Marc Ayrault francia külügyminiszternek, hogy „foglalkozzon a saját dolgával” – révén Franciaország szintén rendkívüli állapotot rendelt el a támadások miatt.

Forrás: Reuters

„53 éven át kopogtattunk az ajtón. Minket várakoztattak, míg számos más ország vígan csatlakozhatott az EU-hoz” – mondta a török elnök.

Barack Obama amerikai elnök osztja Európa véleményét az ügyben, John Kerry külügyminiszter pedig bizonyítékokat kért arra vonatkozóan, hogy Fethullah Gülennek valóban része volt-e a puccskísérletben.

Arra a kérdésre, miszerint Gülen kiadatási kérelme hatással lehet-e Törökország és az USA viszonyára, Erdogan azt válaszolta: „Nem jó dolog összekeverni ezt a két dolgot. Folytatnunk kell a két ország közti stratégiai partnerséget és szolidaritást.

  • További cikkeink a témában:

Forrás: Bloomberg

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »