USA elnökválasztás: Mike Pence lesz Trump alelnökjelöltje

Mike Pence indianai kormányzó szerda este a republikánus konvención elmondott beszédében elfogadta a felkérést, hogy az amerikai elnökjelöltté választott Donald Trump alelnökjelöltje legyen.

Az 57 éves Pence kormányzó nehéz pillanatban állt az aréna pódiumára: Ted Cruz texasi szenátor éppen befejezte kipfujozott és lehurrogott beszédét, amelyben nem biztosította nyílt támogatásáról Donald Trumpot, hanem arra biztatta a republikánus választókat, hogy novemberben szavazzanak „a lelkiismeretük szerint”.  Az aréna közönsége morajlott, és amikor Mike Pence a mikrofonhoz lépett, lelkesen ütemes „Mike-ot szeretjük!” felkiáltással köszöntötték őt.

  • Pence a személyes történetével kezdte beszédét
Elmondta, hogy ír bevándorlók gyermeke, szerényen éltek, a házuk végében kukoricaföld húzódott, és a szülei rengeteget dolgoztak. Édesanyja is megjelent a konvención, őt az egybegyűltek felállva és zúgó tapssal köszöntötték.

A személyes hangvétel után Pence Donald Trumpot méltatta. „Új vagyok ebben a kampányban, őszintén szólva, soha nem gondoltam, hogy itt állok majd, azt hittem, ezt az estét a barátaimmal a nagyszerű Indianában töltöm majd. Csakhogy néhány nappal ezelőtt New Yorkban voltam, azzal az emberrel, aki harminchét szövetségi államban győzedelmeskedett, tizenhat tehetséges ellenfelét győzte le, és többmilliónyi új szavazót hozott a Republikánus Pártnak” – mondta az indianai kormányzó. „Színes stílusú” és „karizmatikus” embernek írta le Trumpot, aki szerinte „éppen az egyensúlyt kereste” az alelnökjelölt kiválasztásakor.

Mike Pence beszédet mond, Forrás: Reuters

Félórás beszédében Mike Pence erőteljesen bírálta Hillary Clintont, a demokraták várható elnökjelöltjét. Figyelmeztetett arra, hogy ha Clinton lesz az elnök, akkor szerinte a szövetségi legfelsőbb bíróság kinevezendő új bírája liberális lesz, az alkotmány fegyverviselést garantáló második kiegészítése veszélybe kerül, és kitért Clinton vélt külpolitikai tévedéseire is.

Pence beszédét rendkívül pozitív visszhang fogadta republikánus berkekben. Részben annak köszönhetően is, hogy Ted Cruz szenátor vitatott beszéde után hangzott el. A konvención jelen lévő politikusok – köztük például Chris Christie, New Jersey állam kormányzója – kifejezetten elítélték Cruzt, mert – ahogyan Christie fogalmazott egy televíziós interjúban: – „megszegte ígéretét, becsapta az amerikaiakat, hiszen esküt tettünk rá, hogy támogatjuk a párt elnökjelöltjét”.

  • További cikkeink a témában:

Forrás: MTI

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »