IMF előrejelzés: Baseline forgatókönyv szerint alakul majd a Brexit

A Brexit lefolyásának legvalószínűbbnek tartott forgatókönyve alapján csökkentette kissé világgazdasági növekedési előrejelzését az áprilisban kiadott World Economic Outlook (WEO) elemzés felülvizsgálatában a Nemzetközi Valutaalap (IMF).

Az IMF kedden publikált és a Brexit legkedvezőbb lefolyását feltételező “alap” (baseline) forgatókönyve a Nagy-Britannia és az EU kapcsolatát terhelő bizonytalansági tényezők fokozatos oldódásával számol számottevő kereskedelmi akadályok felépülése nélkül. A forgatókönyv nem feltételezi sem komolyabb pénzpiaci zavarok sem politikai dominó-hatás bekövetkezését.

A tanulmány megjegyzi, hogy a két másik forgatókönyv, a “lehúzó hatású” (downside) és a “súlyos lefolyású” (severe) megvalósulásának valószínűsége az eddigi tapasztalatok, az eddig bekövetkezett piaci és politikai fejlemények alapján rohamosan csökken.

Az IMF a Brexit legkedvezőbb lefolyását feltételezve világgazdasági növekedési előrejelzését 0,1 százalékponttal csökkentette az április prognózishoz képest, 2016-ra 3,1 százalékra, 2017-re vonatkozóan pedig 3,4 százalékra.

  • A legnagyobb hátrány még ebben a forgatókönyvben is Nagy-Britanniát éri: az idei GDP-növekedést 0,2 százalékponttal, a jövő évit 0,9 százalékponttal terheli meg. A brit GDP-növekedés az idén 1,7 százalék, 2017-ben 1,3 százalék lesz.
  • Az Egyesült Államok idei GDP-növekedési előrejelzését 0,2 százalékponttal lejjebb módosította mostani előrejelzésében az IMF, de nem a Brexit, hanem a vártnál gyengébb év eleji gazdasági teljesítmény miatt. Az idei évre 2,2 százalékos, 2017-re pedig 2,5 százalékos növekedést jelez az IMF.
  • Az euróövezetre csak mérsékelt hatással lesz a Brexit, az idei GDP-növekedési előrejelzést az IMF a régió vártnál jobb év eleji teljesítményét nyugtázva 0,1 százalékponttal 1,6 százalékra emelte meg, a 2017-est viszont 0,2 százalékponttal 1,4 százalékra csökkentette.
  • A német GDP-növekedés az idén 1,6 százalék lesz, 0,1 százalékponttal magasabb az áprilisi prognózisban jelzettnél, a 2017-es pedig 0,4 százalékponttal alacsonyabb, 1,2 százalék.
  • A fejlett gazdaságok együtt az idei növekedésnek az áprilisi prognózishoz képest 0,1 százalékpontos, a 2017-esnek pedig 0,2 százalékpontos negatív korrekciójával az idén is és jövőre is 1,8 százalékkal növekednek.
  • A fejlődő régiók növekedési előrejelzését viszont nem módosította az IMF, az idén 4,1 százalék, 2017-ben pedig 4,6 százalék lesz.
  • Oroszország GDP-növekedése 2016-ban 0,6 százalékponttal, 2017-ben pedig 0,2 százalékponttal lesz magasabb az áprilisban jelzettnél, azaz 2016-ban 1,2 százalék csökkenés, majd 2017-ben 1,0 százalék növekedés.
  • Kína GDP-növekedését az IMF 2016-ra a kormány gazdaságösztönző intézkedéseinek köszönhetően 0,1 százalékponttal felfelé 6,6 százalékra módosította, a 2017-es 6,2 százalékon pedig nem változtatott. A kínai gazdaság közvetlenül nem, legfeljebb csak az Európai Unió teljesítményének közvetítésével érezheti meg a Brexit esetleges hatását – mutat rá az IMF tanulmánya.

A világkereskedelmi forgalom az idén 2,7 százalékkal, jövőre 3,9 százalékkal növekszik, 0,4 százalékponttal kisebb, illetve 0,1 százalékponttal nagyobb ütemben az április prognózisban jelzettnél.

A “downside” forgatókönyv az alap-forgatókönyvnél jóval komolyabb pénzpiaci zavarokkal, valamint az üzleti és fogyasztói bizalom jelentősebb romlásával számol mind az Egyesült Királyságban, mind globálisan egészen 2017 első feléig. Az áprilisi WEO-prognózishoz képest mindez a fogyasztás és a beruházások növekedésének számottevő lassulását vonná maga után.

Az IMF legkevésbé valószínűnek tartott “severe” forgatókönyve súlyos pénzügyi zavarokkal számol az EU-ban, elsősorban is annak magját alkotó nagy nemzetgazdaságokban, illetve a brit pénzügyi szolgáltatások nagy részének az áttelepülését feltételezi az euróvöezetbe. Az eredmény Nagy Britanniában recesszió, globális szinten pedig a növekedésnek az alap-forgatókönyvben vázolthoz képest jóval nagyobb mértékű lassulása lenne.

Forrás: MTI

Friss hírek

Meglepetést okozott a francia előválasztás

Valérie Pécresse, a Párizs körüli Ile-de-France régió elnöke és Eric Ciotti dél-franciaországi képviselő jutott tovább csütörtökön a francia jobbközép Köztársaságiak (LR) államfőjelölt-választó szavazásának második fordulójába; előbbi a párt liberálisabb szárnyához, míg az utóbbi a legjobboldalibb, bevándorlásellenes szárnyához tartozik.

Read More »

Leave a Reply