Melania Trump beszédét Michelle Obama írta meg nyolc évvel ezelőtt

Melania Trump, a várható amerikai republikánus elnökjelölt, Donald Trump felesége egy részében gyanúsan hasonló beszédet mondott a párt elnökjelölt-választó gyűlésén ahhoz, amelyet Barack Obama jelenlegi elnök felesége, Michelle Obama mondott el nyolc évvel ezelőtt.

A clevelandi konvenció első napjának nagy eseményeként értékelték az elemzők – és a politikusok is -, hogy a kampánytól eddig magát távol tartó Melania Trump felszólalt a pártgyűlésen. A beszédnek egyértelműen jó visszhangja volt, néhány órával elhangzása után azonban egy újságíró kiderítette, hogy legalább egy bekezdés van benne, amelyet 2008-ban Michelle Obama is elmondott a Demokrata Párt Denverben tartott konvencióján.

melania

Forrás: CNN

A két szöveg egybevetéséből kiderül, hogy Melania Trump beszédében a fiatalkorára, a szüleitől kapott neveltetésére, és az értékrend fontosságára utaló részek nagyjából egyeznek a Michelle Obama 2008-as beszédében elhangzottakkal.

  • Melania Trump így fogalmazott:
“A szüleim már nagyon fiatal koromtól kezdve azt az értékrendet ültették el bennem, hogy keményen meg kell dolgoznod azért, amit az életben el akarsz érni, hogy az adott szavad kötelez, és azt kell cselekedned, amit mondasz, be kell tartanod az ígéretedet, és tisztelettel kell bánnod az emberekkel. Az értékrendet és az erkölcsiséget a napi életük gyakorlatával mutatták és tanították meg. S nekünk tovább kell adnunk e leckéket a következő nemzedékeknek. Hiszen azt akarjuk, hogy gyermekeink, nemzetünk gyermekei tudják: céljaik elérésének egyetlen korlátja álmaik ereje és az akarat, hogy megdolgozzanak értük.”
  • Michelle Obama nyolc évvel ezelőtti beszéde így hangzott:
“Barackot és engem sok tekintetben azonos értékrend alapján neveltek: hogy keményen dolgozz azért, amit az életben el akarsz érni, hogy az adott szavad kötelez, és azt kell tenned, amit mondasz, hogy tenni fogsz, hogy méltósággal és tisztelettel kell bánnod az emberekkel, akkor is ha nem ismered őket, s akkor is, ha nem értesz egyet velük. Barack és én úgy építettük fel az életünket, hogy ezek az értékek vezéreljenek, és továbbadjuk őket a következő nemzedéknek. Mert azt akarjuk, hogy a gyermekeink – és ennek a nemzetnek valamennyi gyermeke – tudja, hogy céljaik elérésének egyetlen korlátja álmaik elérhetősége és az akarat, hogy megdolgozzanak értük.”

A Trump-kampány egyelőre nem reagált a plágiumra.  Melania Trump az NBC televízió hétfő reggeli műsorában azt mondta, hogy ő írta a mintegy tizenöt perces beszédet, “a lehető legkevesebb segítséggel”.

Forrás: MTI

Friss hírek

Stagfláció várhat a britekre

Hét hónapja nem mért mélypontra süllyedtek, jóllehet továbbra is élénkülést mutatnak a brit gazdaság aktivitásának csütörtökön ismertetett előzetes szeptemberi jelzőszámai. A tizenkét havi fogyasztói infláció emellett a múlt hónapban 3,2 százalékra gyorsult - soha nem mértek még ilyen hirtelen ugrást.

Read More »

30 millió lakás áll üresen Kínában

Kína ingatlanpiacát évek óta túlkínálat jellemzi, az ingatlanfejlesztők csak építenek és építenek, akkor is, ha éppen nincs kereslet a lakásokra. Ennek köszönhetően mára közel 30 millióra nőtt azoknak a lakásoknak a száma, amelyek eladatlanul, üresen állnak.

Read More »