Törökország nem kap idén vízummentességet

Günter Oettinger európai biztos nyilatkozata szerint az Európai Unió nem biztosít vízummentességet Törökországnak a múlt pénteki puccskísérlet után.

“A törvényjavaslat – mely a törökök vízummentességével foglalkozik – most vitás kérdéseket vet fel az Európai Parlamentben. Ám véleményem szerint év vége előtt nem lesz semmiféle szabályozás ez ügyben.” – mondta Oettinger egy interjúban, mely több helyi német újságban is megjelent kedden.

Tayyip Erdogan török államfő a következőt nyilatkozta az EU aggályaival kapcsolatban: „Ez nem az, aminek ebben a pillanatban tűnik.”

vizum

Oettinger bírálta Ankara azon döntését, miszerint a törvényhozók mentességet élveznek mindenféle vád alól. Ez a nemrégiben bevezetett alkotmánymódosítás ugyanis főként arra szolgál, hogy a kurd-párti ellenzéket kifúrják a török parlamentből.

Továbbá kritizálta a török kormányt, amiért betiltotta az ellenzéki újságokat és megfélemlítette a kormányt bíráló újságírókat.

„Az sem helyes, hogy a nem kormánypárti bírákat leváltják. Az az igazságszolgáltatás függetlensége kifejezetten fontos.” – mondta Oettinger.

A puccskísérlet utáni szélsőséges megtorlás és a halálbüntetés visszaállításának gondolata fokozta a nyugati szövetségesek aggodalmát. Egységes véleményük az, hogy fenn kell tartani a jogállamiságot az országban.

„A halálbüntetés összeegyeztethetetlen az értékrendünkkel. Olyan ország nem lehet az Európai Unió tagja, ahol bevezetik a halálbüntetést.” – tette még hozzá Oettinger.

Erdogan azt mondta, a kormány megtárgyalja a halálbüntetés visszahozatalát az ellenzéki pártokkal, ám nem kérdés, hogy szükség van az azonnali döntésre az ilyen vészterhes időkben.

Forrás: CNBC

Friss hírek

Piaci körkép: kitörés határán a DAX index

A DAX helyzete nem sokat változott tegnaphoz képest, de van esély az index kitörésére eddigi kereskedési sávjából, miután ismét ennek felső határát teszteli. Ezt a területet az overbalance-szerkezet felső határa is jelöli, így áttörése trendfordulóra utalhat.

Read More »