USA elnökválasztás: Nem lehet lelkiismereti alapon voksolni

Kisebb zűrzavart okozott a Donald Trump elnökjelöltségét ellenzők egy csoportja a republikánusok clevelandi elnökjelölt-állító pártkongresszusának hétfői napján, mert nem sikerült elérniük, hogy lelkiismereti alapon lehessen voksolni.

A Donald Trumpot elutasítók egy csoportjának sikerült a pártszabályzat által előírt számú szavazatot összeszednie ahhoz, hogy kérhesse az elnökjelölt-választás szabályainak megváltoztatását. Ez lehetőséget teremtett volna arra, hogy a delegátusok ne csak és kizárólag az előválasztási folyamatban elért eredmények alapján szavazhassanak az elnökjelölt személyéről, hanem „a lelkiismeretük szerint”. A kezdeményezést a pártvezetés elutasította.

A Republikánus Párt országos bizottsága a múlt héten hozott döntést arról, hogy valamennyi delegátusnak az előválasztási folyamatban elért eredmények alapján kell voksolnia a konvención. A párt belső szabályzata azonban megengedi, hogy amennyiben sikerül összegyűjteni legalább hét szövetségi állam republikánusainak többségét, akkor a „lelkiismereti alapon történő” szavazást kérhetik.

A Trumpot elutasító republikánusok csoportját – amelyet „Soha Trumpot” néven tartanak számon – Colorado, Utah, Minnesota, Wyoming, Maine, Iowa, Virginia, Washington állambeli és fővárosi delegáltak alkotják. A Trump-ellenes republikánusoknak ez volt az utolsó lehetőségük arra, hogy megakadályozzák Trumpot az elnökjelöltség megszerzésében. Kérvényüket kétszer is szavazásra tették fel, de a második voksolás alkalmával kiderült, hogy a hét állam közül háromnak a delegáltjai visszavonták kezdeményezésüket.

A hétfői felszólalásokban – híven a konvenció előre meghatározott tematikájához – a nemzetbiztonság és a terrorizmus elleni küzdelem kapott hangsúlyt.

A konvenció hétfői programjának fénypontja kétségtelenül Donald Trump feleségének, Melaniának az előadása. Amerikai sajtóhírek szerint Melania Trump – beszédírók segítségével – öt-hat héten át készült beszédére.

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »