Washington katonákat küld Dél-Szudánba az amerikai követség védelmére

Az Egyesült Államok negyven katonát küld Dél-Szudánba az amerikai nagykövetség védelmére – jelentette be Chuck Prichard, az amerikai haderő afrikai parancsnokságának szóvivője.

Közölte, hogy az afrikai országba érkező katonák részt vesznek majd az amerikai állampolgárok kimenekítésében is. Hangsúlyozta, hogy a dél-szudáni kormányt tájékoztatták a katonák telepítéséről, amely kizárólag “védelmi jellegű, és az amerikai személyzet és épületek védelmét szolgálja”.
Az Egyesült Államok már a hét elején evakuálta a Dél-Szudánban dolgozó amerikaiak egy részét.

A Dél-szudáni Köztársaság – Afrika legfiatalabb állama, amely 2011. júliusában vált le Szudánról – ismét a polgárháború küszöbén áll. Az elmúlt napokban heves harcok törtek ki a Salva Kiir elnököt támogató katonák és a vetélytársát, Riek Machar alelnököt támogató fegyveres erők között. Az eddigi információk szerint több mint kétszáz ember halt meg a fővárosban, Jubában zajló összecsapásokban, és több ezren menekültek az ENSZ biztonságosnak vélt helyi kirendeltségeire.

A hét elején Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár az ENSZ Biztonsági Tanácsát is felkérte, hogy léptessen életbe fegyverembargót Dél-Szudánnal szemben, s egyúttal rendeljen el szankciókat az erőszakkal vádolható politikusok és katonai parancsnokok ellen, továbbá erősítse meg az ENSZ dél-szudáni békefenntartó erejét.

Forrás: MTI

Felkapott hírek

Friss hírek