Csehországban ma több külföldi dolgozik, mint a válság előtt

2008 végén a hivatalos kimutatás szerint 285 ezer idegen állampolgár dolgozott Csehországban, míg 2015 végén 323 ezer, azaz mintegy 38 ezerrel több.

Az adatokat a külföldiek csehországi alkalmazásáról és a fekete munka elleni harcról szóló szakértői jelentés tartalmazza, amelyet rövidesen megtárgyal a cseh kormány.

A leggyorsabban az EU-országokból származó alkalmazottak száma nő, ők teszik ki a külföldi dolgozók mintegy 75 százalékát. Csökken ugyanakkor a nem EU-országokból származó csehországi vendégmunkások száma: 2008 és 2016 között a felére esett vissza a számuk.

Az uniós állampolgároknak Csehországban nincs szükségük munkavállalási engedélyre, de munkáltatójuk köteles őket bejelenteni a munkaügyi hivatalban. Az unión kívüli országokból azoknak nincs szükségük munkavállalási engedélyre, akiknek például hosszú távú tartózkodási engedélyük van, menedéket kaptak vagy tanulás céljából tartózkodnak az országban.

A Csehországban dolgozó külföldiek száma az utóbbi másfél évtizedben több mint megháromszorozódott. 2001-ben még csak 104 ezer külföldi állampolgár dolgozott Csehországban. A külföldi munkavállalók többsége, több mint 150 ezer szlovák állampolgár. Az uniós országok közül a szlovákokat a lengyelek, a románok és a bolgárok követik.

A nem uniós országok közül az ukrán állampolgárok száma a legmagasabb: a tavalyi év végén 41 850 ukrán dolgozott Csehországban, akik közül mintegy 75 százaléknak nem volt szüksége munkavállalási engedélyre. A Csehországban dolgozó ukránok száma azonban folyamatosan csökken. 2008 végén a számuk még mintegy 81 100 volt.

A cseh belügyminisztérium kimutatása szerint a 10,5 milliós Csehországba jelenleg mintegy 550 ezer külföldi állampolgár él hosszú távú tartózkodási engedéllyel.

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »