Minden fronton erősít a NATO

Angela Merkel német kancellár a pénteken kezdődő NATO csúcstalálkozón a német álláspontot ismertető beszédében hangsúlyozta, hogy az ukrajnai Krím félsziget elcsatolása Oroszországhoz és a kelet-ukrajnai konfliktus erősen nyugtalanítja az észak-atlanti szövetség kelet-európai tagállamait, ezért meg kell erősíteni a NATO jelenlétét a balti államokban és Lengyelországban.

Németország jelentős részt vállal ebben a védekező jellegű és a NATO-Oroszország Alapokmány előírásainak megfelelő intézkedésben, de továbbra is fontosnak tartja a párbeszéd folytatását, mert Európa biztonságát nem Oroszországgal szemben, hanem csak Oroszországgal együttműködve lehet biztosítani – mondta Angela Merkel.
A NATO Oroszország-stratégiájában az elrettentés és a párbeszéd nem áll ellentétben egymással, hanem „szétválaszthatatlanul összetartozik” – mondta a német kancellár.

A szövetségnek a „turbulens világ” számos további konfliktusában is helyt kell állnia – emelte ki Angela Merkel. A menekültválságról szólva hasznosnak nevezte az Égei-tengeren elindított műveletet, az Iszlám Állam terrorszervezet elleni küzdelemmel kapcsolatban pedig azt mondta, hogy az AWACS légtérellenőrző repülőgépek bevetése jól kiegészíti majd a német Tornado repülőgépekkel végzett felderítő munkát.

Hangsúlyozta, hogy Németország a 2017-es költségvetéssel és a 2020-ig kitekintő középtávú pénzügyi tervvel fordulatot hajt végre a védelempolitikában, jelentősen növeli védelmi kiadásait, de további lépésekre lesz majd szükség, hogy elérje a szövetség tagjaitól elvárt szintet, vagyis azt, hogy a kiadások elérjék a hazai össztermék (GDP) 2 százalékát.

A kancellár beszédéről folytatott vitában a Bundestag ellenzéki pártjai – a Baloldal és a Zöldek – élesen bírálták a kormány törekvéseit, úgy vélték, hogy a NATO német támogatással fegyverkezési versenybe kezdett, ami veszélyezteti Európa biztonságát.

A kétnapos NATO-csúcson várhatóan döntenek négy újabb zászlóalj telepítéséről a szövetség keleti határvidékén. A csapatok rotációs rendszerben állomásoznak majd. Németország a Litvániába telepítendő zászlóalj vezetését vállalja. A varsói tanácskozáson a többi között jóváhagyják a védelmi miniszterek februári döntését is, melynek alapján a szövetség AWACS-gépek bevetésével közvetlenül részt vesz az Iszlám Állam ellen szervezett amerikai vezetésű koalíció műveleteiben. Ez egyben a német szerepvállalás kiterjesztését is jelenti, mert a NATO kötelékében szolgáló AWACS-ok személyzetének egyharmadát a német légierő biztosítja.

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »