Két új helikoptert kapott a szerb hadsereg

Megérkeztek Oroszországból a Mi–17-es szállítóhelikopterek a belgrádi reptérre. Aleksandar Vučić kormányfő kijelentette: elégedett és boldog, hogy Szerbia 36 év után két új helikoptert vásárolhatott, amelyek a pótalkatrészekkel együtt 25 349 000 euróba kerültek.

A két helikoptert a szerb hadsereg számára vásárolták meg Oroszországtól.

Vučić elmondta, hogy a szerb hadsereg egyre korszerűbb és felszereltebb, a katonaság tagjainak és Zoran Đorđević védelmi miniszternek pedig megköszönte a takarékoskodást, amellyel előteremtették a pénzt a helikopterek megvásárlására.

A helikoptereket az elkövetkező két napban szerelik össze, azután a próbarepülés következik, majd pedig a rendeltetésszerű használatuk, jelentette be Vučić, és hozzátette, hogy a fejlődő szerb gazdaság lehetővé teszi a szerb hadsereg fejlesztését.

„Szerbia békés politikát folytat, de mindig készen kell állnunk, hogy megvédjük és megőrizzük az országunkat‟, mondta Vučić, aki szerint a légierő szállítási részlege most valamivel jobb helyzetben van, de a vadászrepülők helyzete továbbra is kritikus, és reményét fejezte ki, hogy 2017-ben a köztársasági költségvetésből eszközöket tudnak majd fordítani erre a részlegre is. A kormányfő új, korszerű radarok beszerzését és a közepes hatótávú rakéták fejlesztését is bejelentette.

Ranko Živak, a légierő parancsnoka elmondta, hogy az új helikopterek nagyon fontosak a katonaság számára, de ha szükséges, akkor a civil lakosság szolgálatába is állítják őket.

„Az emberek elégedettek, mert látják, hogy a dolgok változnak. A katonaság felszerelése folytatódik, a lehetőségekkel és a szükségletekkel összhangban‟, mondta Živak, majd hozzátette, hogy ezekhez a helikopterekhez a katonaság már biztosította úgy a földi, mint a légi személyzetet, és a próbarepülések után azonnal forgalomba is helyezik őket.

Živak szerint a következő évben várhatóan beszereznek egy önjáró tarackot, egy Lazar 3 típusú páncélozott gépjárművet és a legkorszerűbb felszerelést 1500 katona számára.

Vučić: Szerbia és az USA között jó és stabil a kapcsolat

A helikopterek átadásakor Vučić kijelentette: az, hogy az Amerikai Egyesült Államok nagykövetségének illetékesei részt vettek a Ne da(vi)mo Beograd csoport kezdeményezésére szervezett tiltakozó megmozduláson, nem hat ki az USA és Szerbia kapcsolatára, amely jó és stabil.

A kormányfő elmondta, hogy teljesen nyugodt az ilyen demokratikus jellegű tüntetéseket illetően, mert ezek a megmozdulások Szerbia jó arcát mutatják meg.

„Mi a külföldieket is szívesen látjuk, sétálhatnak, fütyülhetnek, azt csinálhatnak, amit akarnak. Nem hiszem, hogy ez kihatással lehet a kapcsolatainkra‟, mondta Vučić.

Közel 3 évtized után az első helikopterek

29 év elteltével ezek az első helikopterek, amelyeket külföldről vásárolt az ország a hadsereg szükségleteire.

A legutóbb 36 évvel ezelőtt vásároltak Mi-8 típusú szállító helikoptereket, amelyek közül néhány még használatban van.

Kitekintő / Vajma.info

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »