Kiska: Az unió nincs a legjobb formában

Andrej Kiska szlovák államfő szerint az EU intézményeinek több tapintatot és empátiát kellene tanúsítania az iránt, ami az egyes tagországokban zajlik. Az Új Szó beszámolóját idézzük.

Kiska ezt az Andrzej Duda lengyel államfővel közösen tartott sajtótájékoztatóján jelentette ki szerdán Pozsonyban. Duda kétnapos látogatásra ékezett Pozsonyba, ma egyebek mellett Robert Fico kormányfővel is találkozik.

Kiska Lengyelországot Szlovákia fontos szövetségesének és jelentős gazdasági partnerének nevezte. Az EU-ban uralkodó – a brit népszavazás utáni – aktuális viszonyok és a pénteken kezdődő szlovák uniós elnökség kapcsán rámutatott: az unió most nincs a legjobb formában. Megjegyezte: az EU intézményeinek több tapintatot és empátiát kellene tanúsítania az iránt, ami az egyes tagországokban zajlik.

Hasonló véleményen volt a lengyel államfő is. „Ha a (brit) népszavazással összefüggésben nézem, akkor a polgárok olyan uniót akarnak, mint amilyen kezdetekben volt. Olyan uniót, amely szabadságot és segítséget nyújt, nem pedig olyat, amely akadályokat támaszt és utasítgat.” Duda hozzátette: csak egy EU van, annak nincs jobbik és rosszabbik fele.

Kitekintő / Új Szó

Friss hírek