400 ezer szerbiai devizahitelest érinthet a Brexit

A svájci frank újabb erősödése és az euró ingadozása, amennyiben így folytatódik, változást fog hozni a hitelkamatokban, ami súlyosan érintheti a devizahitelt törlesztőket Szerbiában.

Legalább 400 ezer, svájci frankban vagy euróban eladósodott szerbiai polgárt fog érinteni közvetlenül is Nagy-Britannia uniós kiválása, figyelmeztetnek a pénzügyi szakemberek, akik további negatívumként azt is megemlítik, hogy a szigetország döntése újabb recessziót eredményezhet Európában, ami Szerbia esetében konkrétan az uniós piacra történő kivitel csökkenését, csökkenő számú befektetést, s ezzel együtt a gazdaság gyengülését és a GDP csökkenését jelentené.

“A brit referendum következményeként a svájci frank rövid idő alatt jelentősen megerősödött az euróhoz képest, ami újabb csapást jelent mindazon szerbiai polgárok számára, akik svájci franban vettek fel lakáshitelt, a számuk pedig Szerbiában mintegy 20 ezerre tehető. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy akinek pl. 300 frankos havi törlesztőrészlete volt eddig, az most megtoldhatja egy tízessel”, nyilatkozta a Kurirnak Dejan Gavrilović, a banki ügyfeleket tömörítő Efekta egyesület szakembere, aki szerint az euró árfolyamának a közeljövőben várható ingazodása további 80 ezer hitelest fog érinteni Szerbiában.

Nenad Gujaničić bróker arra figyelmeztet, hogy amennyiben az uniós válság folytatódik, változni fognak a kamatok is. “Amennyiben komolyabb rengések lesznek az eurozónában, vagyis amennyiben hirtelen jelentősebb mértékben gyengül az euró, elszabadulhatnak a kamatok. Ellenkező esetben az európai irányadó bankközi kamatláb, az EURIBOR csak akkor folytatja fokozatos növekedését, amikor az eurózóna gazdasága feleszmél ebből a sokkból és az Európai Központi Bank szigorúbb politikát folytat”, mondja Gujaničić.

Boško Živković, a Szerb Nemzeti Bank kormányzói tanácsának korábbi elnöke attól tart, hogy Nagy-Britannia távozása az Európai Unióból újabb recesszióhoz fog vezetni Európában. “Az EU Szerbia legfontosabb kiviteli partnere. Amennyiben az uniós válság eltart, ez a hazai kivitel csökkenését is eredményezi, ugyanakkor a befektetők is biztosabb időkre halasztják majd a befektetéseket, ez pedig közvetlenül is kihat a szerbiai gazdaságra”, szögezi le Živković.

A Szerb Nemzeti Bank ugyanakkor pénteken közleményben tájékoztatott arról, hogy nincs veszélyben a hazai pénzügyi rendszer stabilitása. Az eseményeket a szerbiai devizapiac is megérezte, ám “megfelelő intézkedéseket hoztak a pénzügyi rendszer stabilitásának megtartása céljából”, szögezi le a közlemény.

Kitekintő / Vajma.info

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »