Parlamenti választásokat tartanak Spanyolországban

  • Parlamenti választásokat tartanak ma Spanyolországban.
  • Az előrejelzések szerint egy párt sem tud majd önálló kormányzóképes többséget szerezni, így a fél éve tartó politikai patthelyzet megoldása nem várható a szavazástól.

A választások előtti utolsó nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatások egybehangzóan a konzervatív Néppárt (PP) győzelmét mutatják, szorosan mögötte pedig a baloldali Unidos Podemos (Együtt képesek vagyunk rá) választási pártszövetség következik, amelyet a magát szociáldemokratának nevező Podemos (Képesek vagyunk rá) és a kommunista Egyesült Baloldal (IU) hozott létre. A sorrend a Spanyol Szocialista Munkáspárttal (PSOE), és Ciudadanos (Állampolgárok) nevű liberális középpárttal folytatódik.

A PP a szavazatok 29-31 százalékára számíthat, az Unidos Podemosra a választók 24,6-26 százaléka szavazna. A PSOE voksok 20-21,4 százalékát, a Ciudadanos pedig 13,2-14,5 százalékát szerezheti meg az adatok szerint.

Kinyitottak a szavazóhelyiségek, megkezdődött a voksolás

Kinyitottak a szavazóhelyiségek, és megkezdődött a voksolás vasárnap reggel 9 órakor Spanyolországban, ahol fél éven belül másodszor tartanak parlamenti választásokat.

A szavazás megismétlésére azért van szükség, mert a december 20-i választásokon a győztes konzervatív Néppárt (PP) nem szerzett az önálló kormányalakításhoz elegendő többséget, és a többi párt nem kívánt koalícióra lépni vele. A pártok nem tudtak megállapodni egy, a Néppárt nélküli kormány létrehozásáról sem egymással. Politikai patthelyzet alakult ki.

Vasárnap több mint nyolcezer településen, 36,5 millió spanyol választót várnak az urnákhoz, akik 350 parlamenti és 208 szenátusi képviselő hely sorsáról döntenek. A szavazásra jogosultak közül 1,9 millióan voksolhatnak külföldön – ismertette Carmen Martínez Castro kommunikációs államtitkár a legfontosabb adatokat.

A már megkezdődött nyári vakáció miatt csaknem másfél millióan kérték, hogy levélben szavazhassanak.

A választási részvétel minden korábbinál alacsonyabb, 64,6 százalék lehet az NC Report nevű közvélemény-kutatócég szerint.

A parlamenti választások költsége meghaladja a fél évvel ezelőttit, több mint 130 millió euróba kerül a spanyol államnak – közölte Luis Aguilera, a spanyol belügyminisztérium helyettes államtitkára.

Az induló pártok a kampány előtt ígéretet tettek arra, hogy igyekeznek spórolni a költségeken, és ennek érdekében le is mondtak néhány hagyományos hirdetési forma használatáról, így idén elmaradtak az óriásplakátok és a lámpaoszlopokon elhelyezett arcképes kampányplakátok is.

A választásokat, ahogy hat hónappal ezelőtt is, komoly biztonsági intézkedések mellett rendezik meg, ismét körülbelül 91 ezer rendőr vigyáz a biztonságra. A fokozott rendőri jelenlétet az emelt szintű terrorvédelmi készültség indokolja, amely éppen egy éve van érvényben Spanyolországban. Azután rendelték el, hogy ugyanazon a napon három országban, Tunéziában, Kuvaitban és Franciaországban is támadások történtek.

A több mint 22 ezer szavazóhelyiséget hivatalosan este 20 órakor zárják, az első hivatalos eredményeket két és fél órával későbbre ígérik.

Kitekintő / MTI

Friss hírek