Magyar megyei önkormányzati elnököt választottak Maros megyében

Péter Ferencet, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség jelöltjét választotta meg pénteken a romániai Maros megyei önkormányzat a testület elnökévé.

A marosvásárhelyi Népújság című lap honlapja szerint Péter Ferenc, Szováta volt polgármestere az önkormányzati képviselők részéről 24 szavazatot kapott, a jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) jelöltje 10 voksot. Az RMDSZ jelöltje a szövetség és a román balközép Szociáldemokrata Párt (PSD) közötti egyezség nyomán nyerte el a tisztséget. Ezzel négy éves kihagyás után Maros megyének ismét magyar megyei tanácselnöke lett.

Marosvásárhelyen a városi tanács is megtartotta alakuló ülését, amelyen hivatalába iktatták a június 5-i helyhatósági választáson ötödik polgármesteri mandátumát megnyert Dorin Floreát. Alpolgármestereket nem választottak, ezt a döntést későbbi időpontra halasztották. Korábban Kelemen Hunor RMDSZ-elnök az MTI-nek úgy nyilatkozott, hogy véleménye szerint az RMDSZ-nek ellenzéki szerepre kell készülnie Marosvásárhelyen, ahol nem kell magyar alpolgármestert állítania.

A Hargita megyei önkormányzat élére újból megválasztották Borboly Csabát, aki az elmúlt négy évben is betöltötte ezt a tisztséget.

Az önkormányzati testületek alakuló ülése nyomán az is eldőlt, hogy Nagybányán és Nagyenyeden is lesz egy-egy magyar alpolgármester. Nagybányán Vida Noémi Erika lesz a helyettes polgármester, Nagyenyeden Lőrincz Helga tölti be a funkciót.

Kitekintő / MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »