A hollandok is EU-reformot akarnak

  • „Visszafordíthatatlannak” tűnik a britek döntése az Európai Unióból való kilépésről, s ennek ösztönzőleg kell hatnia a közösség megreformálására.
  • Jelentette ki a holland kormányfő pénteken az előző napi brit népszavazás eredményével kapcsolatban.
  • Mark Rutte szerint a mostani fejleménynek arra kell sarkallnia az EU-t, hogy foglalkozzon a más országokban is tapasztalható elégedetlenséggel.

„Visszafordíthatatlannak” tűnik a britek döntése az Európai Unióból való kilépésről, s ennek ösztönzőleg kell hatnia a közösség megreformálására – jelentette ki a holland kormányfő pénteken az előző napi brit népszavazás eredményével kapcsolatban.

Mark Rutte szerint a mostani fejleménynek arra kell sarkallnia az EU-t, hogy foglalkozzon a más országokban is tapasztalható elégedetlenséggel.

„A Nagy-Britanniában látható elégedetlenség más országokban is jelen van, beleértve az enyémet is” – mondta újságíróknak Hágában a holland miniszterelnök, aki ezután Brüsszelbe indult, hogy részt vegyen az EU intézményei vezetőinek találkozóján. „Ennek pedig több reformot, több jólétet kell ösztönöznie” – vélekedett.

Hollandiában a Rutte mögött álló Szabadság és Demokrácia Néppártja (VVD) jelenleg csak a második helyen szerepel a népszerűségi listán, amelyet a populista Geert Wilders irányította euroszkeptikus és bevándorlásellenes Szabadságpárt (PVV) vezet. Wilders pénteken azt mondta, hogy hazájában is népszavazást kell tartani az európai uniós tagságról.

A holland kormányfő szerint a kilépési folyamat hosszú lesz, és sok múlik azon, hogy a brit kormány miként reagál a csütörtöki referendum eredményére. „A briteknek először el kell dönteniük, mikor akarják megkezdeni a kilépési folyamatot” – mondta Rutte, aki szerint a procedúra majd csak a jövő évi német választások után indul meg.

A péntek reggeli hivatalos adatok szerint megszerezte a brit EU-tagságról tartott népszavazás voksainak többségét a kilépést pártoló tábor, így véglegessé vált győzelme. A kilépésre több mint 17,4 millióan, a bennmaradásra 16,1 millióan voksoltak.

Nagy-Britannia 1973-ban csatlakozott az Európai Unió elődszervezetéhez, az Európai Gazdasági Közösséghez (EGK), amelynek Hollandia az egyik alapító tagja.

Ugrósdy Márton

Friss hírek