Végleges tűzszünetet kötött a kolumbiai kormány a gerillákkal

Végleges tűszünetben állapodott meg a kolumbiai kormány és a baloldali FARC gerillaszervezet – jelentették be még szerdán a felek.

A részleteket ma ismertetik egy magas szintű hivatalos rendezvényen, az évek óta folyó tárgyalások helyszínén, Havannában, ahová ebből az alkalomból többek között ellátogat Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár, a kolumbiai elnök és több más politikus a latin-amerikai térségből és Európából.

„A kormány és a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) küldöttsége tájékoztatja a közvéleményt, hogy sikeresen megállapodtak a kétoldalú, végleges tűzszünetről és az ellenségeskedések beszüntetéséről” – hangzik a felek közleménye.

A tárgyalási fordulón egyetértésre jutottak a több évtizedes belső konfliktus befejezésének alapvető tételeiről, köztük a gerillák fegyverletételéről, a biztonsági garanciákról, a gyilkos félkatonai csoportok elleni küzdelemről és azok megbüntetéséről, akik akadályozzák a béke megteremtését” – írták.

A részletek ismertetése alkalmával Havannába érkezik a chilei és a venezuelai elnök – ez a két ország is hozzájárult a tárgyalásokhoz -, valamint Ban Ki Mun oldalán az ENSZ Biztonsági Tanácsának soros elnöke és az ENSZ-közgyűlés elnöke. Rajtuk kívül jelen lesznek az Egyesült Államok és az Európai Unió különképviselői is.

Kitekintő / MTI

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »