Meghalt a romániai forradalom egyik kulcsszereplője

Vasárnap elhunyt nyolcvannyolc éves korában az 1989-es romániai események kulcsfigurája, Victor Atanasie Stănculescu. A nyugalmazott tábornokot korábban 15 évre ítélték temesvári forradalom megtorlásában játszott szerepéért.

A hírtelevíziók beszámolói szerint Stănculescut egy Bukarest melletti öregotthonban érte a halál. Korábban agyvérzést szenvedett, kórházban is ápolták.

A nyugalmazott tábornokot 2008-ban ítélték el jogerősen 15 évre a temesvári forradalom  vérbefojtásában játszott szerepéért. Büntetéséből csak öt évet töltött le, mert az egészségi állapotára való tekintettel feltételesen szabadlábra helyezték.

Stănculescu 1989 december 17-én Vasilea Milea akkori védelmi miniszter utasítására Temesvárra utazott „rendet teremteni” a városban. Nicolae Ceaușescu pártfőtitkár elégedett volt a teljesítményével, és a város katonai parancsnokává nevezte ki.

A tábornok 1989 december 21-én visszatért Bukarestbe, és beteget szimulált: a fővárosi katonai kórházban begipszeltette a lábát, hogy ne kapjon újabb hasonló feladatokat a diktátortól. Ennek ellenére Vasile Milea öngyilkossága után Ceaușescu őt nevezte ki védelmi miniszternek.

Stănculescu nevéhez fűződik az is, hogy a hadsereg átállt a forradalmárok oldalára. A diktátor házaspár elmenekülése után parancsba adta, hogy a katonák vonuljanak vissza a laktanyákba. Később kulcsszerepe volt Ceaușescuék halálra ítélésében és kivégzésében is.

Kitekintő / Maszol.ro

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »