Felkeléssel fenyegetőzik a venezuelai kormánypárt

  • Felkelést robbantanak ki Nicolás Maduro venezuelai államfő hívei, ha az ellenzék eltávolítaná őt a hatalomból.
  • A Demokratikus Egység Kerekasztala elnevezésű jobboldali pártkoalíció hónapok óta azon fáradozik, hogy elmozdítsa helyéről az elnököt.
  • Az ellenzék azt közölte, hogy május elején mintegy 1,8 millió, a kezdeményezést támogató aláírást adott le.
  • A folyamat elindításához 200 ezer is elég lett volna.

Felkelést robbantanak ki Nicolás Maduro venezuelai államfő hívei, ha az ellenzék eltávolítaná őt a hatalomból – közölte pénteken a szocialista párt második embere, Diosdado Cabello.

A politikus Sucre szövetségi állam fővárosában, Cumanában – ahol a héten zavargások és fosztogatások robbantak ki – egy nagygyűlésen beszélt erről.

„Népi felkelés tör ki, ha a jobboldal megpróbálja elmozdítani Madurót, felkelés lesz az utcákon, a falvakban, a városokban, a kisebb településeken és a laktanyákban” – idézte a venezuelai állami tévé Cabellót. Hozzátette, ha az ellenzék esetleg fegyvert ragadna, akkor a kormánypárt hívei készek ellenállni.

A Demokratikus Egység Kerekasztala (MUD) elnevezésű jobboldali pártkoalíció hónapok óta azon fáradozik, hogy népszavazással elmozdítsa helyéről a Hugo Chávez 2013-as halála óta hivatalban lévő elnököt. Az ellenzék azt közölte, hogy május elején mintegy 1,8 millió, a kezdeményezést támogató aláírást adott le, miközben a folyamat elindításához 200 ezer is elég volna. A választási hatóság a leadott aláírásokból 1,3 milliót mondott ki hitelesnek, de az aláírások egy részét személyesen kell igazolniuk a népszavazást támogatóknak. Ezt az eljárást június 20. és 24. között, a regionális hivatalokban folytatják le.

Az aláírások megvizsgálása és hitelesítése után következik a második szakasz, amelyben már a választópolgárok 20 százalékának, vagyis mintegy 4 millió embernek a támogató aláírására lesz szükség.

Az ellenzék számára fontos, hogy még idén megtartsák a népszavazást, mert ha a referendumot 2017. január 10. után rendeznék meg, akkor még ha elérnék is Maduró távozását a hatalomból, a hátralevő két évre az általa kinevezett alelnök venné át a tisztségét.

Venezuela súlyos recesszióval, a világon a legmagasabb inflációval és kiterjedt – egyebek mellett olyan alapvető termékeket, mint az étolajat és a vécépapírt is érintő – áruhiánnyal küzd, miközben egyébként a világ legnagyobb ismert kőolajkészletével rendelkezik. A kormány az ellenségei által indított „gazdasági háborút”, az ellenzék az elhibázott gazdaságpolitikát okolja az ország helyzetéért.

Kitekintő / MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »