Szerbia teljesítette az IMF feltételeit

Az állami közigazgatásban 14.500 fővel csökkentették a foglalkoztatottak létszámát, ezzel Szerbia teljesítette a Nemzetközi Valutaalappal kötött készenléti hitelmegállapodása negyedik és ötödik felülvizsgálatának feltételeit. A köztársasági szerveknél 8511, a tartománynál 250, az önkormányzatoknál 5751 fővel csökkent az alkalmazottak száma.

A Novosti értesülései szerint a szerb kormány adatai szerint a helyi önkormányzatokban, közintézményekben, közvállalatokban és az állami adminisztrációban dolgozók száma ennyivel csökkent, s ez egybeesett azzal a számmal, amire Szerbia kötelezte magát az IMF-fel kötött készenléti hitelmegállapodás megkötésekor.

Egyébként éppen az elbocsájtottak arányának alakulása miatt volt a legtöbb találgatás az elmúlt napokban. Maga Dušan Vujović pénzügyminiszter is néhány nappal ezelőtt az nyilatkozta, hogy csak jelentéktelen számban csökkentik a továbbiakban az állami közigazgatásban dolgozók számát. A Novosti azonban úgy tudja, ez a szám a korábban meghatározottaktól magasabb lesz az IMF ajánlása szerint.

Az állami közigazgatásban dolgozók számának csökkentésére Szerbia a Nemzetközi Valutaalappal kötött megállapodás alaján kötelezte magát. A tavalyi év végén elfogadták azt a kormányhatározatot, amely a közszférában dolgozók létszámának meghatározására vonatkozik. A határozatban foglaltak végrehajtásának elsődleges határideje ez év februárja volt. A tervek szerint a köztársasági szervektől 8511, a tartományból 250, a szerbiai önkormányzatoknál dolgozókból pedig 5751 főt kellett elbocsájtani.

A racionalizáció ezen körében a „védettek” közé kerültek a köztársasági közvállalatoknál dolgozók, akik számának csökkentését külön program irányozza majd elő.

Lassan haladnak a reformok

A közvállalatok átalakítása nehézkes és lassú, márpedig ettől függ az államháztartás stabilitása és a tervezett pénzügyi konszolidáció sikere, figyelmeztet a Fiskális Tanács. Komoly előrelépés egyedül a vasútforgalmi közvállalat ügyében történt, de ennek a reformja is lelassul, amint az első fájdalmas lépések megtételére, a munkaerőfelesleggé nyilvánított dolgozók elbocsájtására kerül sor. James Roaf, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) szerbiai küldöttségének vezetője úgy értékelte, előrelépés történt a Srbijagas átalakítása terén, a Szerbiai Villanygazdaság (EPS) esetében pedig fel kell gyorsítani az átszervezés és a pénzügyi stabilizáció körüli intézkedéseket.

Kitekintő / Vajma.info

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »