Mégis minden iskolát mentenének

Ma kezdődik a parlament júniusi ülése, mely gyorsított eljárásban tárgyalja a közoktatási törvény módosítását. A Híd módosító javaslatot terjeszt be, a teljes szervezettségű iskolákra vonatkozó minimális osztálylétszám eltörlését javasolja.

„Olyan módosító javaslatot fogok beterjeszteni, mely a teljes szervezettségű nemzetiségi iskolákban is törölné a minimális osztálylétszámra vonatkozó rendelkezést” – mondta lapunknak Vörös Péter. Arra a kérdésre, hogy van-e egyezség a koalíciós partnerek között a felső tagozattal is rendelkező iskolákra vonatkozó kvóták eltörlésével kapcsolatban, azt válaszolta: „Folyamatosan tárgyalunk a javaslatról, a szavazásig egyeztetni fogunk a kvóták eltörléséről.” A képviselő optimista a módosítás esélyeivel kapcsolatban.

A smeres többségű parlament 2013-ban hagyta jóvá a minimális osztálylétszámra vonatkozó rendelkezést, mely szeptemberben lépne hatályba. Ez alapján ősztől a nemzetiségi iskolákban legkevesebb 9 gyerekkel lehet első osztályt nyitni, a felső tagozaton pedig 15 főben szabták meg a minimális kvótát. Az eredeti rendelkezés több mint 60 magyar tanítási nyelvű alapiskolát érint negatívan. A tárcaközi egyeztetésre bocsátott javaslat csak az alsó tagozatos iskolákban törölné el a minimális osztálylétszámra vonatkozó megkötést. Az oktatási minisztérium adatai alapján országszerte ez 60 iskolát, köztük 23 magyar tanítási nyelvű intézményt érint.

Új Szó / Ibos Emese

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »