Ukrajnának sokkal többe kerül a reverz gáz, mint az orosz

Ukrajna számára gazdaságilag jobb lenne orosz gázt vásárolni a Gazprom vállalat által felajánlott árért – fejtette ki véleményét Dmitro Marunics, az Energiakutató Intézet igazgatója.

“Ukrajna számára a reverz gáz mintegy 30 dollárral drágább. Ezért eléggé nehéz követni az ukrán Naftohaz logikáját. Nyereségesebb lenne orosz gázt vásárolni.” – idézte Dmitro Marunics szavait a Golos.ua.

“Ukrajna egy német földgázelosztó céggel kötött szerződést, melynek székhelye Düsseldorfban van. A szállítások miatt növekedik a költségvetés, ezért többet fizetünk a nyersanyagért.” – összegezte Marunics.

Ukrajna 2015 novemberében állította le az orosz gázbehozatalt és szükségleteit az EU-ból származó tranzitgázból fedezte, az állítva, hogy az olcsóbb, mint a közvetlenül Oroszországtól vásárolt energiahordozó. Sztyepan Kubiv ukrán miniszterelnök-helyettes a TASZSZ orosz hírügynökség szerint korábban bejelentette, hogy az előrejelzések szerint importgáz középára a május és december közötti időszakban ezer köbméterenként 185,11 dollár lesz, a gáznak az ország nyugati határához való elszállításának költségeit is beleszámítva pedig mintegy 195 dollár.

Alekszandr Novak orosz energiaügyi miniszter két hónappal ezelőtt közölte, hogy április 1-jén lejárt az Ukrajnának szállítandó gázra vonatkozó árkedvezmény, és hogy az ár onnantól kezdve teljes mértékben megegyezik majd azzal, amit a Gazprom és a Naftogaz között érvényben lévő szerződés magában foglal. Szavai szerint ez a második negyedévben nem éri el az ezer köbméterenkénti 180 dollárt. A TASZSZ megjegyezte: Kijev több ukrán szakértő szerint is drágábban veszi a gázt az EU-tól, mint amennyibe az orosz import kerülne.

Kárpátinfo.net

Felkapott hírek

Friss hírek

Még az idei G7 is a Brexitről szól

A Nagy-Britannia és Észak-Írország közötti áruforgalom ellenőrzésére június végéig türelmi időszak érvényes, London azonban ezt egyoldalúan októberig meghosszabbította. A határvitaként emlegetett ügy meglehetősen komoly súlyú napirendi ponttá vált a G7 délnyugat-angliai csúcstalálkozójának második munkanapján.

Read More »