ENSZ: A magyar menekültpolitika nemzetközi jogot sért

  • ENSZ-szóvivő: Magyarországnak összhangba kell hoznia menekültpolitikáját a nemzetközi joggal.
  • A nyugat-balkáni migrációs útvonal lezárása óta ismét növekszik azok száma, akik Magyarországon keresztül próbálnak eljutni Nyugat-Európába.
  • A kerítéssel védett magyar-szerb határon napról napra „borzasztóbb” a helyzet.
  • Akik törvényes úton próbálnak beutazni, azoknak többnyire heteket kell várniuk – hívta fel a figyelmet az ENSZ szóvivője.
  • Május eleje óta több mint száz nemzetközi jogba ütköző kitoloncolást jelentettek az ENSZ menekültügyi hivatalának.

A magyar hatóságoknak összhangba kell hozniuk menekültügyi politikájukat a nemzetközi jogszabályokkal és az európai értékekkel – vélekedett szerdán az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) szóvivője egy interjúban.

Babar Baloch az APA osztrák hírügynökségnek elmondta, hogy a nyugat-balkáni migrációs útvonal lezárása óta ismét növekszik azok száma, akik Magyarországon keresztül próbálnak eljutni Nyugat-Európába. A szóvivő szerint a kerítéssel védett magyar-szerb határon napról napra „borzasztóbb” a helyzet, mivel a magyar hatóságok naponta csupán nagyjából 30 embernek engedélyezik a legális beutazást két úgynevezett tranzitzónánál, így sok menedéket kereső migráns arra kényszerül, hogy csempészektől kérjen segítséget. Akik törvényes úton próbálnak beutazni, azoknak többnyire heteket kell várniuk – hívta fel a figyelmet Baloch.

„Jelenleg több mint 400 menekült vesztegel a tranzitzónák előtt megfelelő szállás és higiéniai felszereltség nélkül. Köztük számos nő és gyerek is van, és a helyzet napról napra borzasztóbb. Tudomásunk van egy férfiról, akinek 45 napot kellett várnia arra, hogy beadhasson egy menedékkérelmet” – magyarázta az UNHCR szóvivője.

Baloch elmondta: egyre több embert erőszakkal akadályoznak meg a magyar hatóságok abban, hogy beutazzanak az országba. Május eleje óta több mint száz ilyen, nemzetközi jogba ütköző kitoloncolást jelentettek az ENSZ menekültügyi hivatalának.

A szóvivő kitért arra, hogy azok, akik „illegálisan beutaznak”, és a rendőrség elfogja, majd táborba szállítja őket, rövid időn belül többnyire ismét eltűnnek. A magyar hatóságok közlése szerint május végéig 13 338 olyan embert vettek őrizetbe, akik illegálisan lépték át a határt. Közülük 2015. szeptember 15. és 2016. május 29. között viszont csupán 2714 embert állítottak bíróság elé, a maradék pedig valószínűleg folytatta útját nyugati irányba. Baloch szerint ezért a magyar befogadóközpontokban uralkodó állapotok is okolhatók. A létesítmények „teljesen túlzsúfoltak”, és nem biztosítanak „emberhez méltó bánásmódot” a menedékkérőknek – vélekedett az UNHCR szóvivője.

Kitekintő / MTI

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »