Az Egyesült Államok szorosabb katonai együttműködést ajánl Kínának

  • Ashton Carter amerikai védelmi miniszter bírálta Kínát, egyben szorosabb katonai együttműködést ajánlott.
  • A tárcavezető az ázsiai-csendes-óceáni térség magas rangú katonai vezetői előtt, az évente megrendezett „Sangri-La Párbeszéd” elnevezésű konferencián szólalt fel.
  • Ennek kapcsán szólította fel Kínát, hogy csatlakozzék az ázsiai biztonsági háló kiépítéséhez.

Az Egyesült Államok szorosabb katonai együttműködést ajánl Kínának, óva intve a távol-keleti nagyhatalmat az elszigetelődéstől – derült ki Ashton Carter amerikai védelmi miniszter beszédéből, amelyet szombaton mondott el Szingapúrban, s amelyben ismét bírálta Pekinget a Dél-kínai-tengeren végrehajtott „szigetépítési munkálatai” miatt.

A miniszter az ázsiai-csendes-óceáni térség magas rangú katonai vezetői előtt, az évente megrendezett „Sangri-La Párbeszéd” elnevezésű konferencián szólalt fel.

Ismételten utalt a Dél-kínai-tengeren az utóbbi időben végzett kínai zátony-, illetve szigetfeltöltésekre, az azokon kialakított, védelmi célokat is szolgáló infrastruktúrára. Ezeket Washington rossz szemmel nézi, és több alkalommal demonstratív módon jelezte, hogy e mesterséges szigeteket jogi értelemben véve nem tekinti azoknak. Több, Kínával területi vitában álló térségbeli országgal együtt ismét aggodalmát fejezte ki a „térség militarizálása miatt”.

Ennek kapcsán szólította fel Kínát, hogy csatlakozzék az ázsiai biztonsági háló kiépítéséhez. Máskülönben fennáll annak a veszélye – mondta Carter -, hogy Peking „az elszigetelődés nagyfalát” emeli maga köré.

Az amerikai védelmi miniszter hangsúlyozta: a Kínával kötendő katonai együttműködési megállapodások kiterjesztésével, csakis közösen lesznek képesek szembeszállni az ázsiai térséget fenyegető veszélyekkel, mint amilyen a terrorizmus vagy a kalózkodás. Carter szerint az említett védelmi háló révén védekezni lehet Oroszország „aggodalmat keltő” lépéseivel szemben is.

Peking mindeddig ellenérvekkel próbálta lesöpörni a washingtoni szemrehányásokat. Így például szerinte a szabad hajózás sosem volt és ma sincs veszélyben, a szigetek nagyobb részét felügyelő országok, így Vietnam és a Fülöp-szigetek is rendelkezik leszállópályákkal egyes szigeteken, azokon katonákat állomásoztatnak, továbbá például Vietnam is nagymértékben végzett feltöltéseket. Kína nem egyszer vágott vissza azzal Washingtonnak, hogy szerinte elsősorban a régióban szövetségeseivel rendszeresen hadgyakorlatokat tartó, a kínai területeket hadihajókkal és felderítő repülőgépekkel megközelítő amerikai hadsereg „militarizálja a térséget”.

Kitekintő / MTI

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »