Bugár és Procházka kiállnak Kalinák mellett

Nem kívánják leváltani Robert Kaliňák szlovák belügyminisztert a Híd és a Sieť képviselői – derült ki a pénteken közzétett sajtónyilatkozataikból. Az Új Szó sorait idézzük.

Radoslav Procházka, a Sieť elnöke elmondta: egyáltalán nem bízik Ladislav Bašternákban, de a belügyminiszter leváltására jelen pillanatban nem lát semmilyen indokot, ezért a Sieť nem fogja támogatni azt. Kaliňákban megbízik a Híd is. “Miért ne bízna?” – tette fel a kérdést Bugár Béla pártelnök az ártatlanság vélelmére hivatkozva. Hozzátette: abban a pillanatban, ahogy a nyomozás valamilyen vétségre derít fényt, azonnal lépni kell. Az SaS és az OĽaNO képviselői tegnap terjesztették Andrej Danko házelnök elé a Kaliňák leváltását célzó rendkívüli ülés összehívására tett javaslatukat. Sulíkékon és Matovičékon kívül azt három független képviselő, Simon Zsolt, Miroslav Beblavý és Simona Petrík is aláírta. A TASR információi szerint a házelnök jövő keddre, június 7-re hívja össze az ülést. Az indítvány beterjesztői szerint a belügyminiszter leváltását az teszi indokolttá, hogy – állításuk szerint – Robert Kaliňák miniszteri funkcióját kihasználva megpróbál szőnyeg alá söpörni egy állítólagos adócsalási ügyet, melynek főszereplője egy – az ellenzék szerint több kormányszereplőhöz közel álló – ingatlanvállalkozó, Ladislav Bašternák. Robert Kaliňák tagadja az őt ért vádakat, az állítólagos adócsalási ügyet pedig már korábban kitaláltnak minősítette.

Kitekintő / Új Szó

Friss hírek

Piaci körkép: tőkét emel a Lufthansa

Megnyugodtak a piacok kedden, a főbb európai tőzsdék elkezdték ledolgozni tegnapi veszteségeiket és 1-1,5% közötti emelkedést mutatnak. A Lufthansa bejelentette, hogy 2,1 milliárd eurós tőkeemelést hajt végre részvénykibocsátás formájában.

Read More »

Repülővel küldik vissza Texasból a haiti migránsokat

Texas állam és Mexikó határán több mint 12 ezer Haitiből érkező menekült zsúfolódott össze egy sátortáborban. A migránsok a Del Rio folyó alacsony vízállását kihasználva próbálnak az Egyesült Államokba jutni, de az amerikai hatóságok hétfőtől Haiti fővárosába, Port-au-Prince-be tartó repülőjáratokkal küldik vissza az embereket.

Read More »

Indul az oltáslottó Romániában

Októbertől a beoltottak számára rendezett nyereményjátékkal próbálják a koronavírus elleni vakcina felvételére ösztönözni a nagyrészt még mindig beoltatlan lakosságot. A román kormány ezen kívül étkezési utalványokat is bevet a cél érdekében, miközben az aktív fertőzöttek száma meredeken emelkedik.

Read More »

Kamatemelést várnak holnap az MNB-től

A Bank of America pénzügyi elemzőstábja hétfői helyzetértékelésében közölte: az MNB-nek a keddi kamatdöntő ülésen még határozott lépéseket kell tennie az eddigi szigorítási intézkedések hatékonyságának erősítésére. Szigorítást vár a Morgan Stanley is.

Read More »