Olcsóbb lesz a gáz Szlovákiában

A jövő hónaptól olcsóbb lesz a gáz Szlovákiában. „A lakossági gázárak július 4-étől átlagosan 4,87%-kal csökkennek“ – jelentette be tegnap Jozef Holjenčík, a ÚRSO elnöke, tudósít az Új Szó.

Holjenčík ezúttal is figyelmeztetett, hogy a hivatal csak az átlagos árváltozásokat teszi közzé, vagyis az egyes szolgáltatókra és háztartásokra lebontva ennél nagyobb változások is lehetnek. Az Árszabályozási Hivatal (ÚRSO) tegnapi döntését követően a domináns gázszolgáltató, a Szlovák Gázművek (SPP) közzétette az új, július 4-étől érvényes tarifákat. Ondrej Šebesta, az SPP szóvivője szerint azoknak, akik a gázt csak főzésre használják – vagyis a D1-es fogyasztói kategóriába tartoznak -, az éves költségeik az új árszabásnak köszönhetően 2,4 euróval csökkennek.

A vizet is gázzal melegítőknek (D2) 24, a gázzal is fűtőknek (D3) pedig átlagosan 72 euróval esnek vissza az éves költségeik. „Az olcsóbb gáz miatt nem csökkentjük automatikusan az ügyfelek által fizetett havi előlegeket. A számlákat majd a számlázási időszak végén postázzuk“ -mondta Šebesta.  Nem kell várni a gázóra-leolvasókra sem, az SPP becsléssel méri fel az ügyfelek fogyasztását. Akik azonban ezzel nem elégednek meg, azok július 4. és 15. között telefonon (0850 111 363) vagy e-mailen ([email protected]) jelenthetik be a gázóra állását. Aki a júliustól érvényes árcsökkenésről aprólékosabban szeretne tájékozódni, ezt az SPP honlapján (www.spp.sk) teheti meg.

Az Árszabályozási Hivatal már a múlt hónapban jelezte, hogy felméri az aktuális piaci árakat, és ezek alapján megszabja az új maximális díjszabást, az elmúlt időszakban ugyanis a tőzsdéken alacsonyabb áron kereskedtek a gázzal, mint azt korábban feltételezték, miközben a szlovákiai gázszolgáltatók ezt nem vették figyelembe. „Az ÚRSO eredetileg azzal számolt, hogy egy megawattóra gáz tőzsdei ára idén 21 euró körül mozog majd, ám ez mára 12 euróra esett vissza“ – nyilatkozta Radoslav Igaz, az ÚRSO szóvivője. A lakossági gáz ára legutóbb az idei év elején csökkent 3,6%-kal.

Kitekintő / Új Szó

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »