Az RMDSZ szerint újra kell gondolni a visszaszolgáltatások rendszerét

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség álláspontja szerint újra kell gondolni az egykor államosított ingatlanok romániai visszaszolgáltatási rendszerét.

Ezt Kovács Péter, a szövetség ügyvezető elnöke jelentette ki szerdán, arra reagálván, hogy a román restitúciós bizottság kedden elutasította a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium ingatlanainak a visszaszolgáltatását.

„Elfogadhatatlan és igazságtalan döntést hozott a bukaresti restitúciós bizottság” – idézte Kovács Pétert, az RMDSZ hírlevele. Az ügyvezető elnök azért tartotta fontosnak a romániai restitúció újragondolását, mert – mint mondta – visszaigénylési dossziék százai állnak évek óta megoldatlanul, és visszalépés is tapasztalható a folyamatban.

Kovács Péter emlékeztetett arra, hogy az RMDSZ tájékoztatását követően, az amerikai külügyminisztérium 2015-ös emberjogi jelentése, tételesen tartalmazza a Mikó Kollégium megoldatlan ügyét, kitérve arra, hogy az ingatlant a kommunista karhatalom a református egyháztól kobozta el. Úgy vélte, a külföldi nyomás, és a hazai érdekképviselet mindennapos munkája vezethet el a patthelyzet feloldásához. Kovács szerint az is sokatmondó, hogy a restitúciós bizottságban csupán az RMDSZ által delegált képviselő támogatta a visszaszolgáltatást.

„Az igazság előbb, vagy utóbb érvényesülni fog” – fogalmazott Kovács Péter ügyvezető elnök.

A restitúciós bizottságban azért került ismét terítékre a Mikó-ügy, mert a székelyföldi kollégium korábbi visszaszolgáltatását a ploiesti-i táblabíróság 2014-ben jogerősen szabálytalannak minősítette és felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte a restitúciós bizottság volt tagjait, megsemmisítve a református egyház tulajdonjogát.

Kitekintő / MTI

Friss hírek