Brazília: hat női minisztertől vált meg az ideiglenes kormány

Sokán már azt a nők elleni fellépésnek tekintették, hogy alkotmányos felelősségrevonási eljárást kezdeményeztek Dilma Rousseff brazil elnöknő ellen. A Nőügyi Minisztérium megszüntetése és a női tárcavezetők elmozdítása pedig igazi visszalépés Brazília számára, ahol egyébként a Nők Pártját csak tíz százalékos arányban alkotják női képviselők.

Miután május közepén a brazil Szenátus úgy döntött, hogy támogatja a Dilma Vana Rousseff elnök (Munkáspárt, PP) elmozdítását célzó alsóházi indítványt, ezzel felfüggesztve az államfőt, helyét eddigi alelnöke, Michel Temer (Brazil Demokratikus Mozgalom Pártja, PMDB) vette át egyelőre csak az ellene induló alkotmányos eljárás idejére. A 180 napig is elhúzódható jogi folyamat alatt a Szenátus a Legfelsőbb Bírósággal együttműködve vizsgálja meg az elnök elleni vádakat.

Dilma gazdasági recessziót (az IMF az idei és jövő évre vonatkozóan is közel 4 százalékos növekedési visszaesést prognosztizál), 10 százalék körül alakuló inflációt és munkanélküliséget, és jelentős, a GDP körülbelül 11 százalékát jelentő költségvetési hiányt hagy maga után. A Temer-kormány elsődleges feladata ennek a hiánynak a lefaragása lesz. A sors fintora, hogy a második Rousseff-kormány első pénzügyminiszterének, Joaquim Levy-nek épp a tervezett megszorító intézkedések miatt kellett távoznia a tárca éléről, igaz nem Temer pártjának nyomására, hanem Rousseff saját pártjának, a Munkáspártnak az egyet nem értése miatt.

A költségvetési megszorítások részeként Temer a minisztériumok számát 23-ról 10-re csökkentette, így a kormány is szűkebb körűvé vált, az állami alkalmazottak száma pedig 4000 fővel csökkent.  Nemzetközileg Temer ideiglenes kormányát több kritika érte amiatt, hogy egyetlen női minisztere sincs: Dilma Rousseff 2010-ben 9 női minisztert nevezett ki, igaz 2016. májusi felfüggesztésekor már csak 6 szaktárca élén állt női vezető a tavalyi kormányátalakítás miatt. 1974 óta először fordul elő, hogy a brazil civil kormánynak nincs női minisztere. Temer szerint kerestek, de a körülbelül 104 millió fős női lakosságban egy alkalmas jelöltet sem találtak a miniszteri posztokra, azonban megígérték, hogy a közigazgatás vezető pozícióiba sok nő fog kerülni.

Felrótták Temernek azt is, hogy a kormány csak „idős, kopaszodó, fehér férfiakból áll” és a korábbiakkal ellentétben nincs egyetlen színes bőrű minisztere sem. Elemzők mindezt szimbolikus jelzésként értékelik, mely előrevetíti a szociális politikák háttérbe szorulását, a szociális kiadások csökkentését. Politikai szakértők szerint „még Mauricio Macri argentin elnök sem annyira jobboldali, mint Temer kormánya”.

Az pedig, hogy a VEJA nevű jobboldali napilap „otthonülő, jó háziasszonyként” festette le egyik címlapsztorijában a 75 éves Michel Temer 33 éves feleségét, Marcela Temert (aki korábban szépségversenyeken is indult, és férfimagazinoknak pózolt, de ma már 7 éves kisfiát neveli háztartásbeliként), óriási felháborodást váltott ki a közösségi médiában, a nemek közötti egyenlőség és a nők politikai képviseltsége ugyanis az elmúlt években igen fontos téma volt Brazíliában, a mostani intézkedések miatt azonban sokan úgy érzik, hogy az új intézkedések visszavetik a nők társadalmi, gazdasági kivívott szerepét.

Persze, más oldalról közelítve elmondható, hogy megszorító intézkedések idején a „soft” tematikát képviselő tárcák az első áldozatok a kormányzati költségcsökkentés szempontjából, és ezeket a „lágyabb témákat” általában nők képviselik. A második Dilma-kormány 6 női minisztere a környezetvédelmi (ez nem került összevonásra más minisztériummal), a halászati (ez beolvadt a mezőgazdasági tárcába), a nőügyi, a faji egyenlőség ügyével foglalkozó, az emberi jogi ügyekért felelős minisztériumokat (melyek összevonásra kerültek az igazaságügyi tárcával), valamint a szociális fejlődésért felelős minisztériumot (amely ma már Szociális és Agrárfejlődési Minisztérium) vezette.

Temer (talán?) a kritikák fényében női kabinetvezetőt jelölt ki maga mellé Nara de Deus Vieira személyében, feleségét pedig – a First Lady szereppel járó feladatok mellett – be fogja vonni kormányába, hogy a megismerkedésük előtt recepciósként és modellként foglalkoztatott Marcela jogászi feladatokat lásson el valamelyik szociális területen.

Café y mate

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »