Az IMF engedett a görög adósságvitában

  • Áttörést értek el a hitelezőket képviselő intézmények az Eurócsoport keddi ülésén a görög hitelprogram fő nyitott kérdéseiben.
  • Megszületett az elvi megállapodás az új görög program első felülvizsgálatáról, a kölcsön második, 10,3 milliárd eurós részletének nyár végéig történő folyósításáról és a görög adósság könnyítését célzó intézkedésekről is.
  • Az IMF tárgyalódelegációja a valutaalap görög hitelprogramban való részvételét fogja javasolni az igazgatótanácsnak, ami az év vége előtt hozza majd meg a döntést.

Áttörést értek el a hitelezőket képviselő intézmények az Eurócsoport keddi ülésén a görög hitelprogram fő nyitott kérdéseiben, megnyitva ezzel az utat a három évre szóló 86 milliárd euró kölcsön második, 10,3 milliárdos részletének közeli jövőben történő folyósítása előtt.

A pénzügyminiszterek megállapodtak, hogy a hétvégén az úgynevezett prioritási akciókról elfogadott görög törvények módosítását és finomhangolását követően az Európai Stabilitási Mechanizmus (ESM) igazgatótanácsa jóváhagyhatja a kiegészített egyetértési memorandumot és meghozhatja a döntést az összeg két részletben történő átutalásáról. Az első, 7,5 milliárd eurós részletet várhatóan még június második felében átutalhatják Athénnak lejáró adósságai kifizetésére, illetve belső felhalmozott fizetési hátralékai rendezésére. A második 2,8 milliárd eurós összeget pedig nyár után folyósítják majd, a görög programban lefektetet bizonyos intézkedések végrehajtásától függően.

A hitelezők eddig még tavaly szeptember és december között összesen 21 milliárd euró kölcsönt folyósítottak Görögországnak a tavaly júliusban kitárgyalt 86 milliárd eurós harmadik görög hitelcsomag részeként. A második 10,3 milliárdos részlet átutalása egyúttal azt is jelenti majd, hogy a hitelprogram első felülvizsgálata sikeresen lezárult.

Ehhez Görögországnak mindenekelőtt a GDP 3 százalékának megfelelő költségvetési megtakarításokat kellett bevállalnia és törvénybe iktatnia, ami kiegészül egy, a GDP 2 százalékával egyenértékű biztonsági tartalékkal arra az esetre, ha a görög kormánynak nem sikerülne teljesítenie a rögzített fiskális célokat, melyek közül a legfontosabb 3,5 százalékos elsődleges többlet elérése 2018-ban.

A keddi, 11 órán át tartó ülés fő tétje nem is a görögökkel való megegyezés volt, hanem az európai hitelezők és az IMF közös nevezőre jutása arról, hogy az adott paraméterek mellett vajon fenntartható-e a görög adósság. És milyen adósságkönnyítő intézkedéseket fogadjanak el ennek szavatolása érdekében.

Paul Thomsen, a Nemzetközi Valutaalap európai igazgatója az ülést követő sajtótájékoztatón elismerte, hogy az IMF küldöttsége jelentős engedményt tett korábbi álláspontjához képest, ami azonnali adósságkönnyítésre sürgette az európai hitelezőket. Ehhez képest a valutaalap most elfogadta azt, hogy ha Görögország végrehajtja a programot, akkor az adósságkönnyítés érdemi részéről csak 2018 júliusa után döntsenek.

Thomsen elmondta, hogy meggyőzték az Eurócsoport által elfogadott adósságkönnyítések, ezért a hitelprogramban való részvételt fogja javasolni az IMF igazgatótanácsának, amely az év vége előtt dönt majd a bejelentett adósságkönnyítő intézkedések beható áttekintése után a belépésről a sorrendben harmadik görög hitelprogramba.

Jeroen Dijssselbloem, az Eurócsoport elnöke közölte, hogy az intézmények háromszakaszos adósságkönnyítésben állapodtak meg.

Rövid távon, a program 2018 júliusi futamidejének vége előtti megvalósítással a hitelezők tovább enyhítik majd az EFSF (az ESM elődje) által folyósított hitelek visszafizetésének paramétereit (a fizetési határidők kitolásával); az ESM sokféle kölcsönfelvételi stratégiájának segítségével csökkenteni fogják a kamatszint kockázatokat; és mentességet adnak Görögországnak a 2017-es évre a második görög program adósság visszavásárlási részletéhez tartozó kamatszint sáv fokozása alól.

A rövid távú adósságkönnyítés közép- és szükség esetén hosszú távú intézkedésekkel egészítik majd ki, de ezek végrehajtása mind a 2018 júliusában kifutó program utáni időszakra esik majd.

Miként arra az IMF európai igazgatója is rámutatott, a mostani megállapodás annyiban nem teljes, hogy az adósságkönnyítő intézkedések számszerű hatását nem becsülték meg. Éppen ez lesz a valutalap egyik fő feladata, amikor mérlegre teszi majd a csomagot.

Kitekintő / Bruxinfo.eu

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »