Tüntetők özönlöttek Bagdad Zöld Zónájába

  • Pénteken az iraki biztonsági erők tüzet nyitottak és könnygázt vetettek be, miután demonstrálók özönlöttek Bagdad Zöld Zónájába.
  • Több tucat sebesültje is lehet az összecsapásnak.
  • Az összetűzést követően több órás kijárási tilalmat rendeltek el.
  • A tüntetők hónapok óta követelik az ígért reformok végrehajtását, a korrupció felszámolását és a közbiztonság helyreállítását.

A Reuters beszámolója alapján pénteken az iraki biztonsági erők tüzet nyitottak és könnygázt vetettek be, miután demonstrálók özönlöttek Bagdad Zöld Zónájába, immáron második alkalommal. Legutóbb április 30-án szállták meg tüntetők Bagdad rendkívüli védettségű övezetét.

Szemtanúk elmondása alapján több tucat sebesültje is lehet az összecsapásnak, és néhányan a biztonsági erők tagjai közül is megsérültek. Egyes beszámolók alapján több halálos áldozattal is járt az incidens, de a hatóságok ezt eddig nem erősítették meg.

A demonstrálók néhány órára elfoglalták a kabinet épületét is, azonban végül visszavonultak a Tahrir térre. Ugyanakkor szemtanúk beszámolói alapján a biztonsági erők és ismeretlen fegyveresek még itt is tüzet nyitottak rájuk.

A New York Times értesülései alapján a demonstrációt és az azt övező összetűzést követően több órás kijárási tilalmat rendeltek el Bagdadban, és korlátozták a városba való bejutást is.

Az al-Jazeera tudósítása alapján a több ezer tüntető között a befolyásos síita imám, Muktada al-Szadr támogatói és más olyan csoportok is képviseltették magukat, akik elégedetlenek azzal, hogy a kormány nem hagyja jóvá a korrupcióellenes reformokat és képtelen fenntartani a közbiztonságot.

A tekintélyes síita vezető, Al-Szadr ugyan nem szólította fel követőit a pénteki demonstrációra, azonban a történések kapcsán kifejezte tüntetőkkel szembeni támogatását és bírálta a biztonsági erők fellépését.

Al-Szadr támogatói és más csoportok hónapok óta követelik az ígért reformok végrehajtását, a korrupció felszámolását, és a közbiztonság helyreállítását. Ez alkalommal viszont a tüntetők elégedetlenségét az elmúlt hetek eseményei is tovább fokozták, ugyanis a demonstrálók azért is bírálták a kormányt, mert szerintük az képtelen volt helyreállítani és fenntartani a közbiztonságot a bagdadi merénylethullám után. A támadások zömét, amelyeknek csak ebben a hónapban több mint 150 halálos áldozata volt, az Iszlám Állam nevű terrorszervezet vállalta magára.

Irak politikai válsága februárban tört ki, amikor Haider al-Abádi miniszterelnök bejelentette, hogy független technokratákat hozna a kabinetbe, hogy ellenőrzéseket végezzenek a korrupció felszámolása végett.

Senkó Alexandra

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »