A spanyol sajtóra borult ki Maduro

  • A venezuelai elnök úgy látja, hogy a spanyol sajtó teljesen a megszállottjává vált, és „brutális” kampányt folytat ellene.
  • Nicolás Maduro caracasi sajtótájékoztatóján beszélt erről.
  • „A venezuelai nép levonhatja a konklúziót ezekből a sajtókampányokból, amelyek brutálisak. Most nehéz megvédeni magunkat Spanyolországban. Mert szintén brutális a támadáslavina a rádióban, a sajtóban, a televízióban, minden nap” – mondta.

A venezuelai elnök úgy látja, hogy a spanyol sajtó teljesen a megszállottjává vált, és „brutális” kampányt folytat ellene. Nicolás Maduro caracasi sajtótájékoztatóján beszélt erről, kijelentésekről szerdán számolt be a spanyolországi média.

„Spanyolországnak nincsenek társadalmi problémái? Spanyolországnak nincsenek problémái a foglalkoztatással? A munkahelyek stabilitásával? A beruházásokkal? Spanyolországnak nincsenek problémái a lakhatással? A biztonsággal? Az egészségüggyel? Az oktatással? Spanyolország egy paradicsom?” – fogalmazott kedden az elnök, aki név szerint említette a legnagyobb spanyol napilapokat, az El Paíst, az El Mundót és az ABC-t, idézve néhány, az utóbbi napokban megjelent, Venezueláról szóló cikkükből.

Felmutatta például az ABC hétfői számának címlapját, amelyen egy őt ábrázoló fénykép mellett az áll: „Az Egyesült Államok azt jósolja, hogy Maduro nem tölti ki mandátumát. A venezuelai elnök egyre kevésbé támogatott a rezsimen belül, kétségbeesett intézkedésekkel igyekszik visszaszerezni hatalmát.”

Bemutatott a lapból egy korábbi cikket is, amely idézte a The New York Times című amerikai újság véleményét arról, hogy mániákus és alkalmatlan. Sérelmezte, hogy az újságban megjelent fotón valóban úgy néz ki, mint ha „mániákus vagy bolond” lenne. „Ez manipuláció” – jelentette ki.

„A venezuelai nép levonhatja a konklúziót ezekből a sajtókampányokból, amelyek brutálisak. Most nehéz megvédeni magunkat Spanyolországban. Mert szintén brutális a támadáslavina a rádióban, a sajtóban, a televízióban, minden nap” – mondta.

Nicolás Maduro ironikusan azt is megjegyezte: a spanyol lapok annyit foglalkoznak vele, hogy ha elindulna a június 26-i spanyol parlamenti választásokon, akkor minden bizonnyal elsöprő győzelmet aratna.

A spanyolországi beszámolók szerint a venezuelai államfő azt is elmondta, hogy a külföldi sajtó több mint 1300 hírt közölt Venezueláról az év első 4 hónapjában, és ebből csupán kettő volt pozitív hangvételű.

Az elnök úgy látja, hogy „nemzetközi háború” zajlik Venezuelával szemben nemcsak a médiában, hanem politikai, valamint diplomáciai téren is, és egy olyan, erőszakos képet hoznak létre az országról, amely igazolhat egy katonai beavatkozást, ahogy az szerinte Líbiában történt 2011-ben a Kadhafi-rezsimmel szemben.

A spanyol Antenna3 tévécsatorna tudósítása szerint Maduro több mint egyórás sajtótájékoztatóján egy szót sem ejtett országa belpolitikai és gazdasági helyzetéről, noha épp most hosszabbította meg rendeletben a gazdasági válsághelyzetet Venezuelában.

José García-Margallo spanyol külügyminiszter szerint az elnök tézise egy tévképzet. „Azt gondolni, hogy az El País vagy az ABC megbuktathatja a Maduro-rezsimet, mágikus realizmus” – fogalmazott. A közszolgálati televíziónak adott interjújában ugyanakkor bejelentette: Spanyolország visszaküldi nagykövetét Venezuelába, akit még április elején rendelt haza konzultációra, miután Maduro az ügyvezető spanyol miniszterelnököt „rasszistának, korrupt szemétnek és gyarmatosító szemétnek” nevezte. A Mariano Rajoyt ért sorozatos inzultusok elleni tiltakozásként döntött úgy a kormány, hogy késlelteti a nagykövet visszatérését.

A miniszter szerint a diplomata utazását azonban most több dolog is indokolja: Venezuelában mintegy 400 ezer spanyol állampolgár van, akiknek szüksége van védelemre, illetve az országba utazott José Luis Rodríguez Zapatero volt spanyol szocialista kormányfő, aki Martín Torrijos Espino volt panamai elnökkel és Leonel Fernández volt dominikai államfővel közösen mediátori szerepet vállalt a venezuelai kormány és az ellenzék között.

Spanyolország és Venezuela viszonya évek óta meglehetősen feszült, mivel a jelenlegi spanyol kormány több alkalommal szót emelt a politikai foglyok szabadon engedése mellett, valamint kritikus a korábbi elnök, Hugo Chávez által létrehozott és Nicolás Maduro által továbbvitt baloldali rezsimmel szemben.

Kitekintő / MTI

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »