Inkább otthagyták Szlovákiát a menekültek

A decemberben Szlovákiába érkezett 149 iraki menekült közül 21-en öt hónap után elhagyták az országot. Nem tudták megszokni az itteni körülményeket, nehezen boldogultak a nyelvvel és olyan erős volt a honvágyuk, hogy a háborús fenyegetettség ellenére inkább visszatértek a hazájukba, írja az Új Szó.

Peter Brenkustól, a menekültek szlovákiai beilleszkedését segítő Pokoj a dobro Polgári Társulást vezető paptól megtudtuk, a huszonötből összesen három család távozott, köztük idős emberek, fiatalok és kisgyerekek is. „Főleg az idős emberek miatt döntöttek úgy, hogy visszatérnek, számukra jelentette a legnagyobb gondot az integrálódás. Nemcsak a nyelvi akadályok, hanem a kulturális különbségek miatt is, elszigeteltnek érezték magukat. Annak ellenére, hogy már valamennyien saját otthonukban laktak Nyitrán és környékén, úgy érezték, soha nem fognak tudni nálunk beilleszkedni. Mivel ezek a családok rendkívül összetartók, a fiatalabbak, akik sokkal könnyebben alkalmazkodtak, tiszteletben tartották az öregek kérését és velük együtt utaztak el” – mondta a vicsápapáti plébános. Mivel Moszul, ahonnan az iraki keresztények származnak, jelenleg az Iszlám Állam fennhatósága alatt van, oda nem térhetnek vissza, valószínűleg valamelyik kurdisztáni menekülttáborban fogadják be őket. Hazatérésüket a szlovák belügyminisztérium a Nemzetközi Migrációs Szervezettel (IOM) együttműködve szervezte.

Peter Brenkus szerint a többi 128 iraki asszír menekült között is vannak még, akik a hazautazást fontolgatják. Közben a számuk is gyarapodott, azóta, hogy Szlovákiába érkeztek, két családban született gyermek. „Az integrációjuk nem lezárt folyamat, évekig eltarthat. Sok függ attól, milyenek lesznek hozzájuk az emberek, sikerül-e munkát találniuk. Mostanáig a szomszédokkal sehol nincs baj, a kezdeti aggodalmak ellenére mindenhol befogadták és segítik őket.” Az iraki menekültek iskoláskorú gyermekei, összesen 34-en április közepén kezdtek iskolába járni, valamennyien ott, ahol laknak. Brenkus szerint ők könnyen beilleszkedtek,sokanszlovákulistudnakmár annyira, hogy kommunikálnak az osztálytársaikkal, segítenek a szüleiknek a bevásárlásban, ügyintézésben. „A felnőttek közül mostanáig két személynek sikerült munkát találnunk kisvállalkozóknál. A többieknek számítógépes és építőmunkás tanfolyamokat szervezünk, de most még a legfontosabb a nyelvtanulás, mert alapvető kommunikációs készség nélkül a munkaadóval sem tudnak szót érteni” – magyarázta a pap. A menekülteket mindenben a polgári társulás szociális munkásai segítik.

Kitekintő / Új Szó

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »