Lemondott a román egészségügyi miniszter

Távozik tisztségéből a román egészségügyi miniszter. Patriciu Achimaș Cadariu hétfő délben nyújtotta be lemondását – közölték bukaresti hírforrások. A minisztérium irányítását ideiglenesen Dacian Cioloș kormányfő vette át.

A tárcavezető a Gazeta Sporturilor egy tényfeltáró cikksorozatát követően távozik tisztségéből. A napilap arról cikkezett, hogy a hazai kórházakban mintegy tízszeresen felhígított fertőtlenítőszert használnak, ami évente négymillió ember egészségét veszélyezteti.

Patriciu Achimaș Cadariu azt állította: az oknyomozó írásokat követően indult vizsgálat szerint a megközelítőleg 3500 laborvizsgálatnak csak öt százaléka esetében bizonyosodott be, hogy nem felelnek meg a hatékonysági előírásoknak, a kórházba utaltak egészsége pedig emiatt nincs veszélynek kitéve. A közvélemény nyomására az egészségügyi tárca pénteken közzétette annak az 50 kórháznak a listáját, amelyekben hígított fertőtlenítőszereket használtak.

Az érintett kórházakból kilenc Bukarestben található, míg egyötödük erdélyi városokban. A listára felkerült a Gyergyószentmiklós Municípiumi Kórház, a Marosvásárhelyi Megyei Kórház, a Kolozsvári Onkológiai Intézet és a Brassói Gyermekkórház is.

Kitekintő / Maszol.ro

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »