Lengyelország nem engedi be Putyin motorosait

Második alkalommal is elindultak Moszkvából Berlin felé pénteken a második világháborúban aratott győzelem évfordulója alkalmából a Kreml-barát Éjjeli Farkasok motoros csoport tagjai. A lengyel külügyminisztérium csütörtökön közölte a varsói orosz nagykövetséggel, hogy nem engedi az ország területén áthaladni a motorosokat. Varsó biztonsági aggályokra hivatkozott.

Az orosz diplomáciai tárca pénteken „különösen cinikus és rosszindulatú gesztusnak” minősítette a lengyel döntést, amelynek célja Moszkva szerint az orosz-lengyel kapcsolatok rontása. A moszkvai lengyel nagykövetet a nap folyamán bekérették az orosz külügyminisztériumba, ahol a tárca erőteljes tiltakozásának adott hangot.

Az orosz külügyi állásfoglalás az emléktúrát indító csoportot Oroszországi Motorsoknak nevezte, a Nagy Honvédő Háború lezárásának 71. évfordulójáról megemlékező vállalkozásukat pedig A győzelem útjainak.

A motoros konvojt vezető Andrej Bobrovszkij a Rosszija 24 állami hírtelevíziónak pénteken azt mondta: ha a lengyel határon a május 1-jére tervezett érkezésükkor feltartóztatnák őket, Szlovákia felé veszik majd az irányt. Reményét fejezte ki, hogy Varsó a tavalyinál nagyobb megértés tanúsít.

A TASZSZ jelentése szerint a Katyn Rally elnevezésű, az orosz állami hírügynökség által „a legnagyobb helyi motoros-klubnak” nevezett csoport vezetője, Wiktor Wegrzyn „szégyenteljesnek” nevezte a varsói döntést. Elmondta, hogy a lengyel motorkerékpárosok, miként tavaly az Éjjeli Farkasok, fel fogják keresni azokat a helyeket, amelyeket az oroszok szerettek volna és ott virágokat helyeznek el. Varsóban meglátogatják a Zwirki i Wigury utcai katonai temetőt, hogy ott megemlékezzenek a Lengyelország felszabadítása során elesett szovjet katonákról.

Korábban a legyelek azt tervezték, hogy lengyel-fehérorosz határon csatlakoznak az orosz motorosokhoz.

Moszkva és Varsó között egyébként az utóbbi időben kiéleződött a viszony amiatt, hogy Lengyelországban idén féltucatnyi alkalommal rongáltak meg szovjet katonai emlékműveket. Az orosz külügyminisztérium szerdán a wroclawi temető meggyalázását követően hivatalos bocsánatkérésre, a tettesek felelősségre vonására és az emlékhelyek helyreállítására szólította fel a lengyel kormányt.

Az Éjjeli Farkasok motorosklub tagjainak az orosz külügyminisztérium segített a schengeni vízum beszerzésében, és emléktúrára az ortodox egyház is áldását adta. Alekszandr Zaldosztanov, a „farkasok” elnöke azonban nem vehet rész a vonuláson, mert az EU-szankciók őt személyesen is érintik, ezért nem kaphatott beutazási engedélyt.

Moszkvából pénteken elsőként 30 motoros indult el, de a konvoj létszáma a Rosszija 24 tudósítása szerint a Berlinig csatlakozókkal együtt akár kétezerre is felduzzadhat.

MTi / Új Szó

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »